Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Чи корисно плакати?

Оновлено

Хлопчики не плачуть взагалі, а дівчатка плачуть, але тихенько, щоби ніхто не бачив і не чув. Та і плакати в цілому якось соромно. Чого нити? Ти що, слабак або слабачка? А від батьків можна іноді почути «твої сльози на мене не діють», коли наміру «діяти» взагалі немає, а просто боляче, прикро і складно не плакати. І навіть у кінотеатрі на сумному фільмі доводиться тиснути ком у горлі, щоби ніхто не помітив, що в тебе очі на мокрому місці. Знайоме?

Ох, скільки ж стереотипів і заборон навколо такого природного процесу. 

Сьогодні ми хочемо поговорити про сльози і про те, що плакати – не соромно, а навіть буває корисно

Сльози бувають різними: базальні – ті, які виділяються для змочування очі; рефлекторні – вони з’являються у відповідь на смітинку або коли ми ріжемо цибулю. І емоційні. Саме про них і поговоримо. 

Бувало, що після того, як ти поплакати, стає легше? Це не просто так. Згідно зарубіжномудослідженнюпередбачається, що плач-це самозаспокійлива дія. Коли ми плачемо, інтенсивно виділяються ендорфіни – «гормони радості». Тому сльози допомагають пом’якшити душевний біль. 

Взагалі плакати – це своєрідне фізичне навантаження, особливо для дихальних м’язів, які можуть перебувати в напрузі під час переживань. Завдяки плачу м’язи розминаються. Таким чином сльози допомагають нашому тілу розслабитися. 

Голландські вчені провели експеримент і з’ясували, що люди, які не стримували сльози під час перегляду сумного фільму, приходили в норму вже через 20 хвилин після закінчення сеансу. А через півтори години їх настрій ставав навіть краще, ніж було до перегляду. Тому подивитися «Хатіко» та інше Плакатне кіно теж добре. 

Але якщо ти відчуваєш, що сльози підступають занадто часто і з будь-якого приводу, це може бути симптомом розладу. Підвищена сльозливість – привід звернутися до фахівця. Це можуть бути, наприклад, порушення в роботі органів. Також часті сльози можуть говорити про психологічні проблеми, з якими допоможе впоратися психолог. 

Сльози щастя. дослідниця Оріана Арагонприпустила, що так ми врівноважуємо позитивне емоційне напруження психіки. 

Складно дати точну відповідь, скільки в сльозах користі, а скільки шкоди. Складно сказати напевно, чому іноді після сліз ми відчуваємо полегшення, а іноді ні. Наші емоції – складні, дивні й у вчених є ще нескінченна кількість питань, на які ще належить відповісти.

І пам’ятай, то емоції-це не слабкість ❤️ ти маєш право плакати, неважливо хлопець ти чи дівчина! 

 

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.