Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як читати ефективно?

Оновлено

Ну що, вриваємося, вбігаємо, застрибуємо в новий тиждень? Адже в цей понеділок ми будемо вчитися читати 

Що робити? Вчитися читати? – Так-так, ми теж уже не в першому класі, тому вчитися будемо, звичайно, трошки по-іншому. Давай поговоримо про те, як не просто дивитися на слова й забувати про них через годину або засипати на другій сторінці, а дійсно запам’ятовувати інформацію.

З тобою ж бувало таке, що начебто щось читаєш-читаєш, а потім розумієш, що останні 10 сторінок думати не про культуру 18 століття або пасивну заставу в англійській мові, а про піцу й Новий серіальчик?

А все тому, що нас рідко вчать тому, як правильно читати наукову літературу. Читати весь вечір художку й щось для школи / універу-це дві великі різниці. Нудно, незрозуміло, ще і складно сконцентруватися. У кращому випадку вдається прочитати весь заданий параграф для галочки, щоби можна було з чистою совістю сказати «ну я ж читавши». 

Отже, як читати «серйозні» книги і все розуміти?

Найперша й найважливіша задача – зрозуміти загальну велику тему параграфа, глави й навіть книги, яку ти збираєшся читати. Мало просто ознайомитися з заголовком. Переглянь усі підзаголовки і графіки, зверни увагу на слова, виділені курсивом або жирним шрифтом, прочитай вступ і останній абзац-резюме, якщо він є. Ти повинен розуміти структуру всього тексту. 

Це займе всього лише хвилину. Але таким чином ти сильно полегшиш своєму мозку роботу, адже він буде вже розуміти, що йому належить дізнатися! 

Визнач, на які питання відповідає текст. Якщо ти читаєш статтю з заголовком «самі пухнасті й милі котики у Всесвіті», ти відразу можеш визначити, що в ній ти отримаєш відповіді про те, які види пухнастих котиків бувають, чим визначається їх милість і так далі. 

Це допомагає скласти карту або план у голові, а ще розуміти, що ти не дарма взагалі читаєш. 

Постарайся зрозуміти, для чого тобі взагалі читати цей текст? Що саме ти дізнаєшся, коли його прочитаєш? Попередні пункти допоможуть тобі дати відповідь на це питання.

Тепер можеш приступати до читання. Можливо, ми зараз скажемо страшну річ, але роби позначки в книзі! Якщо, звичайно, вона належить тобі, а не бібліотеці. Книга – це інструмент, і користуватися ним потрібно по повній.

Після поваги перефразуй усе, що ти тільки що прочитавши. Розкажи собі про найважливіше й головне, а потім уже Налаштовуй деталі. Пам’ятай, що спочатку ми будуємо фундамент будинку, а потім уже купуємо меблі. 

Конспектуй текст після його прочитання. Намагайся робити це по пам’яті, іноді підглядаючи в підручник. Якщо зробити так не виходить, значить матеріал, можливо, засвоївся погано й потрібно виконати всі кроки ще раз. Також корисно через якийсь час ще раз повторити про себе все, що ти дізнаватися. А ще для супер-ефекту ти можеш переказувати своїм близьким факти з прочитаного! 

На перший погляд такий метод здається складним і довгим, адже простіше все просто прочитати від початку й до кінця. Але саме так інформація не випаруватися через 5 хвилин, а залишиться з тобою надовго. 

До речі, не забувай, що ми живемо в крутий час, коли інфу можна отримувати не тільки з книг. Подкасти, інтерв’ю, відео-лекції, фільми – вибір величезний! Адже важливо не те, як ти отримуєш знання, а їх ефективність!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.