Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Що таке сексуальна об’єктивація?

Оновлено

знову вІнстіпопалася на очі реклама з жінкою в білизні, яка рекламує бургери, або ж на біг борді оголена дівчина продає квартиру? Перед вами сексуальна об’єктивація!

Ми вирішили розібратися в цій темі докладніше. І сьогодні в нашій новій рубриці #ДокторГугл ми розповімо, що ж це таке!

Сексуальна об’єктивація – це сприйняття когось як сексуального об’єкта. Тобто до людини ставляться не як до повноцінної особистості, а як до тіла, яке має задовольняти чиїсь фантазії й потреби. Але людина – це не предмет.

Давай подивимося на прикладах, як це працює!

✔️ Якщо при прийомі на роботу роботодавець оцінює не резюме або особисті якості майбутнього співробітника, а довжину ніг або глибину декольте, вимовляє «сальні Жарти» – це сексуальна об’єктивація.

✔️ Якщо в громадському транспорті якийсь чоловік дозволяє собі розглядати дівчину-він не замислюється, що це може бути дуже неприємно і травмуючим для неї. Для нього дівчина – сексуальний об’єкт, а не особистість.

✔️ якщо всторізвам рекламують суші оголена жінка, це та ж сексуальна об’єктивація, адже яке взагалі відношення її тіло має до японської кухні? Крім того, за багатьма дослідженнями вже відомо, що секс, у більшості випадків, – взагалі поганий маркетинговий інструмент і не допоможе продати товар або послугу.

Звичайно, сексуально об’єктивуються не тільки жінки, але й чоловіки, хоча це трапляється не так часто. Все ж чоловіки в ЗМІ або рекламі представляються рідко в нижній білизні (якщо, звичайно, це не реклама трусів) з жирним «натяком» на секс. Хоча таке і трапляється, що теж не ок.але жінки виступають у ролі сексуального об’єкта набагато частіше.

Що ще гірше, не тільки інтелект дівчини, а і її реакції і право на те, як їй розпоряджатися своїм тілом, ігнорується. Дівчина стає просто розвагою або прикрасою. а ще ж тіло неодмінно має бути «ідеальним»,зафотошопленим, а найменші особливості не приймаються і критикуються. Крім того, сексуальна об’єктивація може призводити до сексуального насильства, адже «предмет» не має почуттів і прав.

хоча останнім часом тенденції змінюються, і та жсексистськареклама сильно критикується і вже не сприймається багатьма як норма. Навпаки, споживачі відмовляються від товару компанії, якщо вона використовує у своїх промо-роликах жінок або чоловіків як сексуальний об’єкт.

до речі, існує тест на сексуальну об’єктивацію віддокторки Керолін Хелдман. базується на моральних паніках через незнання проблематики. Прочитай 5 питань, перерахованих нижче. Якщо на будь-який із наступних питань відповідь буде «так», перед тобою-сексуальна об’єктивація:

❔ Чи зображується сексуалізована людина як товар? Наприклад, як те, що можна купити і продати

❔ Чи зображується сексуалізована людина як той, якому завдають шкоди? Наприклад, його ображають або він не може дати згоду на те, що роблять із його тілом

❔ Сексуалізовані люди на зображенні взаємозамінні?

❔ Чи видно лише частину сексуально об’єктивованого тіла? Наприклад, зроблений акцент на грудях або сідницях

❔ Чи зображується сексуалізована людина замість об’єкта? Наприклад, людське тіло використовується як стілець або стіл

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.