Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Що таке хейтвотчинг?

Оновлено

Знову зайшли на сторінку до блогера, який аж бісить, і перечитали всі його останні пости?

Цілий вечір на YouTube дивилися телешоу, у якому нібито спеціально зібрали все, через що ви вже як 3 роки не включали телек?

Ніяк не можете кинути серіал, який дуже дратує? 

Не переживайте, ви в цьому не одні! Давайте в нашій рубриці #ДокторГугл сьогодні розберемо поняття хейтвотчинг. Це слово походить від англійського hate-watch, що буквально перекладається як «дивитися й ненавидіти». 

Але не варто плутати його з guilty pleasure. Гілті плеже (ганебне задоволення) застосовується до ситуації, коли ми робимо, дивимося або слухаємо щось, що нам подобається, але в тому суспільстві, де ми знаходимося, це вважається не круто. Якщо ви замість Девіда Лінча вечорами дивіться романтичні комедії, а по дорозі на рейв включаєте Максим, це супер і не вважається хейтвотчингом.

Тому що хейтвотчинг припускає, що вам дуже не подобається те, що ви дивитеся, але з незрозумілих причин не можете перестати це робити. До речі, це поняття може також перетворитися й у хейтридинг (читати й ненавидіти) або хейтлісенінг (слухати й ненавидіти). Але сенс залишається той же. 

Згадайте, як бабуся включала якийсь місцевий серіал-сантабарбару, і ви, дивуючись жахливій грі акторів, нелогічному сюжету, дивному монтажу, усе одно продовжували дивитися його разом із нею. Або заради інтересу завантажили «Сутінки», вам реально не подобалося, ви лаяли Беллу й не розуміли Едварда, знаходили безліч нестиковок, але не могли відірватися і прочитали всі частини. А після-дзвонили подрузі й у фарбах описували, що саме вас обурило.

Нещодавно на Netflix вийшов серіал «Емілі в Парижі». Деякі полюбили його за легкість, але інші відгукувалися дуже негативно, хоча продовжували дивитися. Наприклад, користувач Твіттера, парижанин @ ArthurAsseraf створив цілий тред про те, що йому не подобається в шоу, описуючи всі недоліки кожної серії. 

Навіщо ж витрачати час на те, що не викликає жодних позитивних емоцій? Можливо, так здається тільки на перший погляд. Можливо, наше задоволення просто перекриває почуття провини або думка про те, що нам таке подобається точно не повинно. «Я що, настільки недалекий, щоби насолоджуватися такими дурними й несмачними речами?« – можна запитати себе. Можливо, це просто легкий спосіб випробувати яскраві емоції. Нам потрібно зробити пару кліків мишкою, і ми вже в потоці обурення. 

Можливо, нам так простіше відчути почуття переваги, коли ми говоримо собі, що так, як учасники цього шоу або ось цей блогер, ми б точно ніколи не вчинили. 

Сумнівного контенту зараз дуже багато, але від того він не перестає користуватися великою популярністю. Блогери, які потрапляють у дуже гучні скандали, які пишуть далеко не woke пости, набирають мільйони передплатників і величезні охоплення. 

Але як це на нас впливає? Добре чи погано?

З одного боку, хейтвотчинг може стати способом відволіктися від буднів, розрядитися й хоча б на час переключити увагу зі своїх проблем. Але з іншого боку, варто відстежувати моменти, коли «дивитися й ненавидіти» стає звичкою й починає негативно впливати на наше життя. 

Слідкуйте за своїми відчуттями і прислухайтеся до себе!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.