Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Чому не потрібно забивати на сон? Сон і наше здоров’я

Оновлено
  • Траплялося з тобою таке, що ти всю ніч не спати, щоби краще підготуватися до іспиту?
  • Бувало таке, що ти не висипатися хоча б раз сто в житті?
  • А хотілося б мати таку суперсилу: взагалі не спати, але завжди бути бадьорий

Давай сьогодні поговоримо про сон, адже в цьому прекрасному стані ми проводимо третину нашого життя. А це огого! У наше століття достигаторства буває так шкода витрачати час на якийсь сон, адже не можна робити нічого «продуктивного». Але сон – це саме те, що має бути в пріоритеті. Сон потрібен і дуже-дуже важливий для нашого здоров’я, як фізичного, так і психічного.

Серйозно! Краще не довчити пару квитків або не доробити домашку, ніж не виспатися, особливо, якщо ночі без сну входять у звичку. 

ДО РЕЧІ, штука з «досипанням» на вихідних працює не дуже. Якщо ти хочеш заповнити всі недосипання за 2 дні, на жаль, втрачені години компенсувати не вийде.

Скільки ж потрібно спати?

У середньому – 7-8 годин. Але це дуже індивідуально. Ти можеш спати 8 годин і відчувати себе не дуже, тому краще орієнтуйся на свої відчуття, а не на статистику. 

Навіщо ж нам потрібен сон?

Ну, по-перше, це приємно. Закутатися в ковдру й забути про всі проблеми на цілих 8 годин. А якщо серйозно: сон – це, звичайно, не панацея від усіх хвороб, але його недолік може негативно впливати на все наше тіло. 

Сон і здоров’я нерозлучні. Хоча весь механізм сну ще достатньо й не вивчений, ми точно знаємо: він впливає на всі процеси в організмі. За однією з теорій саме під час сну «очищається мозок» – з нього вимивається білок бета-амілоїд, відкладення якого виявляють при хворобі Альцгеймера. Також недоліки сну пов’язують із більш високим ризиком розвитку діабету. 

Сон і психічне здоров’я теж йдуть поруч. Напевно, кожен іноді не висипається. І ми прекрасно пам’ятаємо: якщо не виспатися – з’являється зайва дратівливість і нервозність. А скільки мемів про ранній підйом! Але недолік сну-це не тільки стан «краще до мене не підходьте». Хронічний недосип погіршує стан людей із депресією або тривожним розладом і навіть підвищує ризик виникнення психологічних проблем. Також недолік сну впливає на нашу концентрацію, зосередженість і швидкість реакції. 

Якщо ми добре спимо – ми допомагаємо нашому мозку переробляти інформацію, яку він назбирав за день. А від недосипу може страждати й наша короткочасна пам’ять. 

І наостанок один лайфхак: якщо ти довго не можеш знайти відповідь на якесь питання, просто поспи. Навіть короткий сон – один із кращих варіантів вирішити проблему, яка не дає спокою!

Тому краще себе пересилити й додивитися останню серію сезону, 35 Тік-струмів і влог на YouTube на наступний день, ніж не виспатися. І навіть домашка іноді може почекати!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.