Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як відстоювати особисті межі

Оновлено

Поняття «особисті межі» умовно позначає якусь межу між окремою людиною та оточуючими її людьми. До особистих кордонів належать як фізичні межі, і психологічні.

Кожен з нас має особисті межі. І тільки ми можемо вирішувати, де вони, кого в них пускати, а кого категорично не можна.

Якщо про фізичні кордони загалом усе зрозуміло, то що з психологічними? До психологічних кордонів відносяться: внутрішній простір та світовідчуття, погляди та переживання, цінності та принципи.

  • У кожного з нас є речі, які мають особливе значення і цінність. Їх слід оберігати від чужих рук. Твоя річ може потрапити до іншої людини лише за твоєю ініціативою.
  • У кожного має бути час, який він витрачає лише на себе. Наприклад, на улюблену справу чи догляд за собою. І, якщо твої друзі наполягають на твоїй присутності на вечірці, коли ти хотів приділити цей час собі, ти не зобов’язаний приймати їхню пропозицію.
  • Кожен з нас має свою систему цінностей, тому не потрібно дозволяти іншим нав’язувати свої переконання. Ти можеш вислухати інший погляд, але вчися відокремлювати свої цінності від того, що транслюється ззовні.

Як зрозуміти, що твої особисті межі порушені

– Як тільки порушуються кордони, ти відчуваєш агресію. Це одна з найясніших ознак, коли їх потрібно відновлювати. Ти стаєш дратівливим у відносинах з конкретною людиною, незадоволений ситуацією і злишся більше, ніж звичайно.

– Ти хочеш сказати “ні”, але погоджуєшся в чомусь. Робиш незручні для себе речі. Виправдовуєшся, коли не завинив. Коли ти завинив, але відчуваєш почуття провини гіперболізовано. Погоджуєшся з думкою більшості, а не прагнеш заявити про себе.

– Чужі бажання важливіші за твої власні. Коли ти залишаєшся з собою наодинці, відчуваєш страх. Ти продовжуєш спілкуватися з людьми, які руйнують тебе. Не прагнеш відстояти себе та межі.

Навіщо захищати особисті межі

  • Вони дозволяють будувати здорові, довірчі стосунки.
  • Ти здатний спокійно відмовляти чи змінювати своє рішення.
  • Підпускаєш до себе людей.
  • Завжди в контакті з собою відчуваєш, що від тебе хочуть.
  • Легко борониш власну територію.
  • Дуже рідко конфліктуєш та провокуєш сварки.
  • Усвідомлено відповідаєш за свої дії та рішення.
  • Впевнений у собі.
  • Краще контролюєш своє життя і стабільніше.

Як вибудовувати особисті межі

1. Визнач обмеження

Визнач для себе дуже чітко межі твоєї інтелектуальної, емоційної, фізичної та духовної сфер із різними категоріями людей: незнайомцями, колегами, друзями, родичами та партнерами. Згадай минулий досвід: що викликало в тебе незручність, гнів, образу. Швидше за все, ти так почував себе, бо твої особисті межі були порушені. Найкраще виходить вибудовувати особистісні кордони, коли ми любимо себе, прислухаємось і дбайливо ставимося до себе.

2. Будь впевненим

Визначити особисті межі – це чудово, але важливо вміти їх захистити. Єдиний спосіб зробити це говорити прямо про ці межі. Почни з зовсім дрібного: не відповідай на дзвінки керівництва в неробочий час і не сприймай критику на свій рахунок

3. Практикуючись, удосконалюйся

Коли ти починаєш поводитися впевнено, ти можеш турбуватися про те, чи ти не грубий. Але захищати особисті межі означає цінувати себе, свої потреби, свої почуття і перестати думати про те, що думають про тебе інші люди. Бути впевненим – не означає бути злюкою, це означає бути чесним з іншими людьми

4. Якщо нічого не допомагає – ігноруй і позбавляйся

Спочатку озвуч свої обмеження, потім дій. Що б ти не говорив і що б ти обіцяв друзям, колегам, партнерам, родичам раніше, після того, як ти озвучив свої особисті межі, ти їм більше нічого не винен. Якщо ти прямо і чесно сказав людині про те, що вона порушує твої особисті межі, ти з повним правом можеш ігнорувати її нові спроби зробити це: не відповідай на безглузді питання, обмежити спілкування або взагалі припини спілкуватися з ним.

Здорові кордони дозволяють бути гнучкими — вибирати реакцію на події, поважати й свій вибір та інших приймати людей різними. І це дійсно важливо 🧡

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.