Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як знайти спільну мову з батьками

Проблеми у взаєминах між батьками та дітьми зустрічаються часто. І ми, на жаль, отримуємо дуже багато запитів, пов’язаних із цією темою.

Вважають, що будь-яке ставлення батька до дитини виправдане любов’ю, батьки знають, що робити і як правильно виховувати. Але ми знаємо, що батьки часто помиляються. Через власні пережиті травми, нестачу інформації, помилок, їхнє ставлення та виховні методи погано відображується на дітях.

  • Зважай на вік. Чим старша людина, тим важче їй змінюватися. Вони збирали досвід і знаходили підтвердження своїм переконанням все життя. Навчити їх бачити світ інакше — складне завдання. Ти можеш вплинути на деякі переконання, але робити це потрібно м’яко та поступово.
  • Покажи, що ти доросла людина. Якщо проблема в тому, що тебе сильно опікували або продовжують це робити, покажи батькам, що ти непогано справляєшся сам.
  • Підтримуй у скрутній ситуації. Батьки теж люди, і в них також, як у тебе, є складні періоди та поганий настрій. Просто прийми це і намагайся підтримувати їх як можеш.
  • Розмовляй про те, що турбує. Промовляй свої образи та пропонуй рішення. Говори про складні ситуації та проси пораду тоді, коли це дійсно необхідно. Поділися тим, що відбувається у твоєму житті, батькам це потрібно.
  • Прийми їхній спосіб життя. Вони навряд чи будуть готові його змінити, тим більше без вагомого приводу. Дай їм право жити так, як вони вважають за правильне.
  • Виявляй турботу. Цікався тим, як у батьків справи. Їм хочеться твоєї уваги. Веди звичайну розмову, жартуй і просто позитивно думай.
  • Проведи час разом. Прогулянки на природі, сімейні ігри, перегляд улюблених фільмів.

Всі ці поради допоможуть згладити гострі кути у стосунках із батьками, але не варто забувати про себе. Швидше за все, ти теж не завжди контролюєш свої емоції під час розмови з батьками, можеш різко відповісти чи просто піти. Якщо ти відчуваєш, що проблема також походить від тебе, намагайся це виправити.

  • Займайся саморозвитком. Чим більше ти приділятимеш часу своєму особистісному та професійному зростанню — тим дорослішим і мудрішим будеш виглядати в очах батьків. Розвивай психологічні навички, це тобі допоможе шукати компромісні рішення та правильно вибудовувати спілкування, об’єктивно оцінювати складну ситуацію та бачити способи виходу з неї.
  • Вчися керувати емоціями. Іноді здається, що вони захльостують із головою і ти не в змозі ними керувати. Все ж таки, людина може навчитися контролювати себе і розуміти, як і коли виражати емоції та розпізнавати емоції інших людей. Спершу спробуй подивитися на ситуацію у своїй сім’ї очима спостерігача, ніби це відбувається не з тобою. Вставши на позицію «людини збоку», ти зможеш холодною головою оцінити проблему та спробувати знайти рішення.
  • Не бійся просити вибачення. Якщо ти відчуваєш, що десь зачепив батьків — перепроси. Будь добрішим: дякуй, обіймай, кохай.

Але якщо нічого з цих порад не допомогло тобі налагодити стосунки з батьками — пиши нашим рівним консультантам, вони підтримають тебе і підкажуть, як правильно вчинити.

 

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.