Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як ми можемо впоратися?

Оновлено

Нам важко бачити насильство, гірко і боляче дізнаватися про те, як страждають люди, страшно усвідомлювати, що все це може торкнутися нас і наших коханих.

 Ми відчуваємо гнів, обурення, лють, які наростають у нас, не знаходячи виходу.  А також — безсилля, безпорадність, а потім сором і вину за це безсилля і страх.  Ми розгойдуємося на емоційних гойдалках все сильніше, і це залишає нас у досконалому спустошенні та розпачі.

 У такому стані наше бажання знову і знову читати новини— це не завжди усвідомлена спроба впоратися з тривогою, повернути контроль над своїм життям, убезпечити себе, отримавши про ситуацію максимально можливу інформацію.  Але, на жаль, те, що ми дізнаємося, не втішає нас, тільки додає ще більше тривоги.

Як ми можемо впоратися?

 1. Не ігнорувати свої почуття.  Важливо обов’язково давати нашим почуттям місце, приймати їх, не намагатися їх пригнічувати.  Як ти можеш уникнути почуття безсилля і знову повернути собі контроль над ситуацією (або хоча б частина контролю), потрібно стати активним суб’єктом того, що відбувається — робити той внесок, що можеш (волонтерство, грошова допомога, поширення інформації, можливо, щось ще).  При цьому варто пам’ятати, що те, що відбувається, триватиме довго, і розраховувати свої сили, щоб уникнути вигоряння і виснаження.

 2. Не тримати все в собі.  Звичайно, всі емоції, що зараз нас захльостують, неможливо повністю перенаправити в дії.  І це теж нормально.  Але не варто залишатися з ними наодинці, тримати все в собі.  Обговорюючи інформацію з друзями та знайомими, ми також полегшуємо внутрішній тиск.  Об’єднання — саме те, що потрібно в тривожні часи.

 3. Іноді нас починає переслідувати почуття провини за те, що ми робимо недостатньо, ми відчуваємо злість через те, що інші роблять недостатньо.  Це досить токсичні переживання, які можуть зашкодити нам або зруйнувати відносини, які є важливими зараз.

 4. Турбота про себе на базовому рівні: намагайся регулярно харчуватися теплою здоровою їжею, не забувай пити воду, підтримай нервову систему прийомом добавок з магнієм і вітамінами групи B. Одягайся тепло і комфортно, дбай про свою безпеку.

 5. Дотримуйся інформаційної гігієни.  Обмеження читання новин за годину до сну. Обмеж кількість джерел інформації.  Перевір свої підписки — дуже ймовірно, що тобі надходять повідомлення від десятків ЗМІ, блогерів і телеграм-каналів, що пишуть приблизно про одне й те саме.  У результаті кожну тривожну новину ти отримуєш багаторазово.  Можливо, найкращим виходом буде залишити лише три-чотири джерела.

 6. Застосовуй техніку релаксації.  Медитуй, виконуй дихальні вправи проти паніки, наприклад, «квадрантне дихання». Корисними будуть самообійми і «заземлення» – сядь, стань або ляж з максимальною опорою для тіла. Відчуй, як твої ступні, ноги, спина, сідниці й лопатки торкаються поверхні.

Скажи собі: «Зараз моя спина, мої лопатки, мої сідниці, мої ноги торкаються поверхні, я відчуваю цей контакт, я спокійний/a».

 Зроби ванну для рук та масаж ступнів.

 7. Думай про гарне.  Пам’ятай: ми це обов’язково переживемо.  Віра в кращі часи дійсно допомагає пройти через труднощі.

 Ну і нарешті, завжди є надія щодо щасливого фіналу.  Навіть замітка «Людина потрапила під ковзанку» може закінчитися словами «зараз їй нічого не загрожує».

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.