Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Спорт і психічне здоров‘я

Ми знаємо, що тебе може дратувати, коли хтось радить тобі піти зайнятися спортом на твої слова про депресію чи тривогу. Зв’язок між фізичними вправами та психічним здоров’ям є складним. Наприклад, бездіяльність може бути як причиною, так і наслідком психічного захворювання. Проте фізичні вправи можуть, справді, бути корисними для твоєї психіки. Вправи можуть підвищити ваш настрій, концентрацію та пильність. Звісно, це не панацея, але не варто знецінювати спорт!

Чому фізичні вправи покращують наш душевний стан?

Дослідження показують, що заняття спортом допомагають нам розвивати соціальні навички, підвищують самооцінку, виховують впевненість у собі та покращують самоконтроль. Крім того, ті, хто займаються спортом, мають менше симптомів депресії та тривоги.

Також регулярні фізичні вправи допомагають вивільняти негативні емоції, покращують сон та зменшують напругу м’язів, що допомагає вам відчувати себе більш розслабленим.

Хороша новина: фізичні вправи не повинні бути важкими або займати багато часу. Дослідження показують, що вправ з низькою або помірною інтенсивністю достатньо, щоб змінити ваш настрій і мислення.

Будь-яка вправа краще, ніж жодна. Некваплива прогулянка або такі заняття, як розтяжка та йога, також можуть приносити величезну користь для твого розуму та тіла.

Фізичні навантаження можуть полегшити симптоми посттравматичного стресового розладу. В одному дослідженні учасники однієї групи перед кожним сеансом терапії виконували 30 хвилин помірних вправ на біговій доріжці. Саме ця група, у порівнянні з іншими, стала безсумнівним переможцем, продемонструвавши значне поліпшення симптомів ПТСР наприкінці періоду лікування.

Фізичні вправи можуть стати чудовим інструментом для тих, хто не може сидіти на місці або легко відволікається. Енергійні ранкові вправи значно допомагають молодим людям контролювати симптоми синдрому дефіциту уважності та гіперактивності протягом дня. Чим довша тривалість вправи, тим більший ефект.

Деякі клініки, що спеціалізуються на лікуванні депресії, включають вправи у частину щоденного домашнього завдання, навіть якщо це лише 10-хвилинна прогулянка на день.

Але пам’ятай, що будь-який вид спорту, що призводить до ударів по голові, не є корисним для психологічного здоров’я!

Фізичні вправи чудово підходять для психічного здоров’я, але захищай голову!

Джерело: Psychology Today
Фото на обкладинці: Sex Education

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.