Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

5 книжок про фемінізм

Оновлено

Наш список деяких із найкращих нон-фікшн книжок про фемінізм.

“Друга стать”, Сімона де Бовуар

Письменниця Сімона де Бовуар у своїй книзі, що була видана в 1949 році, підіймає проблему поводження з жінками в тогочасному суспільстві, а також протягом усієї історії людства. Основна думка полягає в тому, що чоловіки фундаментально пригнічують жінок, характеризуючи їх на всіх рівнях як Інших:

він виходить у світ, щоб нав’язати йому свою волю, тоді як жінка приречена на внутрішність; він створює, діє, винаходить, поки вона чекає, коли він її врятує.

Сьогодні цю книгу вважають не лише опорою феміністичної думки, але й філософії двадцятого століття загалом.

“Нам всім потрібно бути феміністами”, Чімаманда Нґозі Адічі

Це книга нігерійської письменниці Чімаманди Нґозі Адічі, що була опублікована у 2014 році. У книзі авторка розкриває необхідність трансформувати соціальні переконання та гендерні конструкції, які сприяють нерівності між чоловіками та жінками. Авторка вказує на те, що бути феміністкою означає відстоювати права жінок і намагатися зробити світ кращим для жінок, а фемінізм розглядає людей як людей і прагне подолати соціальну несправедливість, що пригнічує волю та силу людей перевершити соціальні очікування.

«Феміністки не носять рожевого та інші вигадки», Кертіс Скарлетт

Знаменитості, активістки й мисткині розповідають про те, що для них означає фемінізм, аби допомогти читачам прийти до власного розуміння цього слова. Це збірка творів жінок, від голлівудських актрис до підлітків-активісток, кожна з яких розповідає історію її особистих стосунків із фемінізмом. Книга має на меті подолати прірву між феміністичним хештегом і науковим текстом, даючи жінкам можливість пояснити, як вони насправді ставляться до фемінізму.

«Чому не варто боятися фемінізму?», Тамара Марценюк

Книга української соціологині Тамари Марценюк, у якій вона аналізує основні етапи розвитку фемінізму як руху за рівність прав і розповідає про ключових особистостей та їхній вплив. Авторка розповідає, як позбутися стереотипів, пов’язаних із фемінізмом, підіймає питання гендерної нерівності в нашому суспільстві та реалізації гендерної та недискримінаційної політики в організаціях.

«Міф про красу», Наомі Вульф

Класичний бестселер, який переосмислив наш погляд на зв’язок між красою та жіночою ідентичністю. У сучасному світі жінки мають більше влади, юридичного визнання та професійного успіху, ніж будь-коли раніше. Однак, поряд з очевидним прогресом жіночого руху, письменницю та журналістку Наомі Вулф непокоїть інший тип соціального контролю, який, на її думку, може виявитися таким же обмежувальним, як традиційний образ домогосподарки та дружини. Це міф про красу та одержимість фізичною досконалістю, яка захоплює сучасну жінку в нескінченну спіраль надії та ненависті до себе, коли вона намагається відповідати неможливому суспільству визначенню «бездоганної краси».

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.