Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Що робити після безсонної ночі?

Оновлено

В умовах війни складно дотримуватися графіку сну. Нічні повітряні тривоги та атаки постійно переривають наш сон. Що ж робити наступного дня і допомогти своєму організму після безсонної ночі?

Сонце

 

Одразу після пробудження підійдіть до вікна і хоча б 10 хвилин проведіть під ранковим сонцем. Навіть у похмурний день такий ритуал допоможе! Також корисно виходити на вулицю посеред дня. Якщо ви працюєте/навчаєтесь, переконайтеся, що ваше робоче місце добре освітлене. Сонце допомагає вашому тілу налаштувати свій внутрішній годинник.

Вода

Дефіцит сну може також погіршити когнітивні функції, включаючи пам’ять, увагу та прийняття рішень. Вода ж має важливе значення для здоров’я та функціонування мозку. Після безсонної ночі ваш організм може потребувати більше води, щоб компенсувати витрати енергії.  Вона допомагає підтримувати ясність розуму, зосередженість та відіграє життєво важливу роль у підтримці загального фізичного та психічного добробуту.

Графік сну

У вас може виникнути бажання лягти спати раніше і спати довше, ніж зазвичай, але загалом краще дотримуватися свого звичного графіка. Незалежно від того, наскільки втомленими ви себе почуваєте, не варто проводити весь день у ліжку. Намагайтеся лягати спати не більше ніж за годину до свого звичайного часу.

Короткий сон

Якщо у вас є час і можливість і ви вирішили подрімати, переконайтеся, що цей сон буде коротким. Обмежте його до 20-30 хвилин. Довший сон може зробити вас ще більш сонливими. Щоб уникнути негативного впливу на ваш цикл сну, лягайте спати в середині дня, між 12 та 14.

“Простий” день

Якщо є така можливість, не навантажуйте себе після безсонної ночі. Якщо у вас було п’ять або шість завдань на день, подумайте про те, щоб скоротити їх до двох або трьох. Якщо у вас буде менше справ, ви зможете зосередитися на тому, щоб виконати їх на високому рівні. Крім того, краще не приймати жодних важливих рішень, поки ви добре не відпочинете.

Фізична активність

Навіть якщо ви відчуваєте себе виснаженими після безсонної ночі, важливо залишатися активними, але нехай ваша активність буде легкою або помірною. Не обов’язково бігти марафон чи йти до спортзалу. Ви можете просто вийти на вечірню прогулянку. Якщо ви все ж хочете потренуватися, намагайтеся закінчити принаймні за 3 години до сну.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.