Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Діалог з батьками про сексуальність та гендер: рекомендації для підлітків

Оновлено

Необхідність прийняття іншими твого вибору щодо гендеру чи сексуальної орієнтації — це справді необхідність. Не прагнення привернути увагу, не схильність драматизувати, не ексцентричність. Пам’ятай про це, бо хтось може сказати тобі щось на кшталт «Хіба не легше просто мовчати?». Не легше. Знати, що найближчі люди бачать та приймають тебе повністю, дійсно важливо для ментального здоров’я. Тому говорити з батьками про свою статеву ідентичність потрібно.

Як почати розмову?

Один зі способів це зрозуміти — наша консультація «рівний-рівному». Це не просто чат з психологом безкоштовно. Ти зрозумієш, як варто говорити саме з твоїми батьками. Отримаєш усі відповіді та підтримку в цьому процесі.

Проте ми також можемо дати декілька загальних порад, які ґрунтуються на досвіді багатьох трансгендерних та квір-людей:

  1. На жаль, безпека важливіша, ніж прийняття. Якщо розумієш, що точно стикнешся з негативними наслідками (наприклад, обмеження пересування чи фінансування), відвертість краще відкласти.
  2. Дай більше інформації. Люди ставляться насторожено до нецисгендерних осіб, бо нічого про них не знають. Можливо, твої батьки теж. Тому дай їм більше інформації. Це може бути спільний перегляд фільмів з позитивними небінарними чи квір-персонажами, книги ЛГБТ авторів. Або інформація з ресурсів, які знайдеш у статті нижче.
  3. Правильно обери час. Сімейні свята мало підходять для камінг-ауту. Краще розмовляти з рідними віч-на-віч.
  4. Говори з батьками по черзі. Тобі не обов’язково одразу говорити про сексуальну ідентичність з обома батьками. Почни з того, хто лояльніший до спільноти ЛГБТК.
  5. Знайди союзника. Перш ніж говорити з сім’єю, переконайся, що маєш союзника — людину, до якої зможеш звернутись за підтримкою. Це може бути брат або сестра, хтось із друзів, вчитель чи ментор. Також такою людиною може бути наш психолог.

Процес підготовки та інформування усіх членів сім’ї часто тривалий, але краще його не прискорювати.

Як реагувати на запитання та побоювання батьків?

Скажемо одразу — запитання виникають майже завжди, як і побоювання. А твоя реакція залежатиме від контексту. Наприклад, якщо батьки поводяться спокійно чи навіть заспокоюють тебе, подякуй та поясни, як важливо було відкритись їм. Якщо стурбовані або розгублені, поясни, що альтернативна сексуальна ідентичність — це нормально. Розкажи, що розумієш їхню стурбованість й можеш відповісти на питання. Запропонуй ресурси, де вони зможуть дізнатись більше. І не вимагай миттєвого рішення — дай їм час.

Складніше, якщо тобі доведеться стикнутись зі злістю чи навіть направленою агресією. В цьому випадку нагадай батькам, що ділишся з ними, бо потребуєш їхньої допомоги. Запропонуй зробити паузу, щоб зібратись з думками. Звернись за підтримкою до свого союзника.

Корисні ресурси

Зараз існує багато ресурсів з безплатною інформацією про гендер та сексуальну ідентичність. Можеш запропонувати батькам наступні:

  • Гендер в деталях — ресурс про гендерну ідентичність й не лише;
  • Tergo. — ЛГБТК-організація з вектором інформування батьків ЛГБТ-дітей;
  • So your child just came out, what should you do? — коротке англомовне відео для батьків, чиї діти здійснили камінг аут.

А якщо ти хочеш дізнатися більше – звернится до нас на консультацію. Ми допоможемо знайти відповіді на складні запитання й налагодити здорову та етичну комунікацію.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.