Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Знайомство з різними гендерами. Розуміння різних гендерних ідентичностей

Оновлено

Певний час в соціумі вважалось, що світ бінарний і в ньому існує лише дві статі — чоловіча та жіноча. Поділ ґрунтувався виключно на тому, який тип геніталій випав людині в генетичній лотереї. Проте стать — це лише соціальна конструкція. Чому ми та інші так впевнено про це говоримо? Бо в природі існують мільйони прикладів гомосексуальності, добровільної асексуальності, а деякі тварини навіть вміють змінювати свою стать.

То що тоді гендер означає насправді?

Гендер — це те, ким людина себе відчуває, коли йдеться про її стать. І він — про спектр, а не про бінарність. Тобто може частково або повністю збігатись з фізичною статтю людини, або ж не враховувати анатомію взагалі. І усе це варіанти норми. Гендер існує в різних формах. Наприклад, гендерна ідентичність — це те, як людина особисто ідентифікує свою стать. А гендерне вираження — способи, якими людина підкреслює свою гендерну ідентичність.

Як зрозуміти свій гендер?

Не варто очікувати, що чітке та однозначне визначення власного гендеру відбудеться одномоментно. Це шлях, часом тривалий, під час якого потрібно зрозуміти, як ти ставишся до своєї анатомічної статі. Чи збігається вона з тим, як ти бачиш та відчуваєш себе. Якою бачиш свою стать у майбутньому і як би тобі хотілось виразити її. Приміряти на себе різні займенники – він, вона, вони.

Досліджувати гендер можна самостійно — через книжки, фільми, подкасти. А ще допомогти з цим може безкоштовна консультація психолога онлайн від спеціалістів платформи TEENERGIZER. Консультант в безпечному просторі, використовуючи етичні та влучні запитання, допоможе визначити гендер, що найбільше відповідає тому, як ти почуваєшся зараз.

То якими бувають гендери?

Існує чимало різних гендерних ідентичностей. Зараз, говорячи про стать та гендер, використовують наступні визначення:

  1. Цисгендер — це людина, чия гендерна ідентичність збігається з її анатомічною статтю. Тобто вона має чоловічий або жіночий гендер.
  2. Трансгендер — так себе звуть люди, чия гендерна ідентичність відрізняється від фізичної статі. Це також термін для позначення людей, які здійснили чи здійснюють перехід від однієї статі до іншої.
  3. Небінарна особистість — це така, що не ідентифікує себе виключно як чоловік чи жінка. Вона здатна одночасно відчувати обидві гендерні характеристики. Може в різний час відчувати себе більше чоловіком, чи більше жінкою.
  4. Гендерквір — термін, який вживають люди, котрі не відповідають будь-якій з гендерних ідентичностей. Вони не називають себе ані трансгендерами, ані небінарними особистостями.
  5. Гендерфлюїд — це про людину, чия гендерна ідентичність може змінюватись або трансформуватись під впливом різних зовнішніх обставин.

Це не вичерпний перелік того, як люди можуть позначати свій гендер. Проте познайомить тебе з частиною спектра гендерної ідентичності, який продовжує розширюватись.

Як це — поважати гендерну ідентичність?

Найперший вияв поваги — це вживати щодо людини саме той займенник, про який вона просить. Не зважаючи при цьому на власні візуальні висновки. Якщо не знаєш, як саме звернутись, варто запитати, уникаючи будь-яких оцінкових суджень. 

Підтримувати людей, які ідентифікуються поза бінарною системою, можна по-різному й багато залежить від контексту. Якщо йдеться про людину, яку ти знаєш, правильно у неї запитати про доречні формати підтримки. Якщо мова про етичну комунікацію з представниками ЛГБТК+ спільноти загалом, в цьому можуть допомогти наші консультації «рівний-рівному». Так само вони допоможуть, якщо ти прагнеш визначити та транслювати способи комунікації, комфортні для обраного тобою варіанту гендерної самоідентифікації.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.