Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

 ІПСШ, які не мають симптомів

Оновлено

ІПСШ — це інфекції, що передаються статевим шляхом. Хоча бактеріальні та вірусні ІПСШ можуть викликати значні симптоми, деякі люди мають мінімальні прояви хвороби або можуть не мати їх взагалі. Важливо регулярно проходити тест на ІПСШ. Ви оберігаєте себе, а також людей навколо!

Ми розповімо про венеричні захворювання, які можуть протікати деякий час без симптомів, але які можуть призвести до потенційно серйозних ускладнень для здоров’я:

Вірус папіломи людини (ВПЛ)

ВПЛ викликає бородавки в області анального отвору та статевих органів, хоча може протікати й безсимптомно. Якщо ви здорові, ваш організм зазвичай може самостійно боротися з інфекцією. З іншого боку, ВПЛ може збільшити ризик розвитку раку шийки матки, вульви, піхви, ануса або горла.

Окрім відповідального ставлення до сексу та відповідного скринінгу, запитайте у свого лікаря, чи можете ви пройти вакцинацію від ВПЛ. Вакцина ефективна для запобігання інфекції та пов’язаних з нею ускладнень.

ВІЛ

На ранніх стадіях ВІЛ може викликати втому, лихоманку, збільшення лімфатичних вузлів або біль у горлі, але надалі ви можете не знати роками про свій статус. Навіть якщо у вас немає помітних симптомів, вірус з часом пошкоджує імунну систему. Без лікування у вас можуть розвинутися серйозні ускладнення, викликані звичайними бактеріями, вірусами та грибками, з якими ваш організм інакше міг би боротися.

Наразі не існує ліків або вакцини від ВІЛ, але ваш лікар може призначити лікування, щоб допомогти вашому організму впоратися з інфекцією.

Генітальний герпес

Герпес може викликати виразки навколо статевих органів. Проте певний час хвороба може протікати безсимптомно, але поширюватися між статевими партнерами.

Як і ВІЛ, генітальний герпес залишається з вами на все життя. Не існує вакцини для запобігання генітальному герпесу, але противірусні препарати можуть зменшити кількість спалахів і скоротити їх тривалість, коли вони виникають.

Хламідіоз і гонорея

Ці можуть викликати такі симптоми, як запалення уретри, шийки матки та прямої кишки. Але вони часто протікають безсимптомно, особливо у жінок.

Без лікування інфекція у жінок може поширюватися на матку, маткові труби та яєчники, що призводить до безпліддя, хронічного тазового болю та інших ускладнень при вагітності. Своєчасна діагностика є ключовою для запобігання поширенню на статевих партнерів і подальших ускладнень. Хламідіоз і гонорею можна вилікувати відповідним курсом антибіотиків.

Які фактори підвищують ризик зараження ІПСШ?

Є цілий ряд факторів, які можуть підвищити ваші шанси отримати ІПСШ, включаючи незахищений секс; секс з новими, кількома або анонімними сексуальними партнерами; секс під впливом рекреаційних наркотиків.

Що я можу зробити, щоб запобігти зараженню ІПСШ?

Коли ви вступаєте в сексуальні стосунки з іншими, переконайтеся, що ви завжди використовуєте презерватив.

Коли це можливо, ведіть відверту розмову зі своїм сексуальним партнером (партнерами) та своїм лікарем про сексуальну історію та практики.

Якщо ви сексуально активні, не чекайте, щоб пройти ІПСШ тест. Все, що потрібно, це простий скринінг, щоб забезпечити безпечний секс і дати вам спокій щодо свого сексуального здоров’я.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.