Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Чому ЛГБТ+ молодь стикається з проблемами у пошуках психологічної підтримки

Закон “про рівні партнерства” та побиття трансгендерної військової в центрі Львова. Веселковий прапор на мечі Батьківщини-мати чи напад на ком’юніті-центр для ЛГБТ+ спільноти. Українське суспільство стає толерантнішим, але гетеросексизм усе ще залишається серйозною проблемою, що може спіткати квір-молодь усюди, навіть там, де вона  мала б отримувати допомогу та беззаперечну підтримку — в кабінеті психотерапевта, психолога, психіатра. 

Гомофобні спеціалісти 

Одним зі страхів, з якими можуть стикатись квір-особи в пошуку психологічної допомоги — гомофобні спеціалісти. Не дивлячись на те, що Всесвітня організація охорони здоров’я офіційно виключила гомосексуальність із міжнародного переліку хвороб ще  у 1992 році, некомпетентні спеціалісти можуть не те що не допомогти у вирішенні тієї чи іншої психологічної проблеми, з якою звертається квір-молодь, а навіть нашкодити. ЛГБТ-молодь може переслідувати страх того, що психолог, психотерапевт чи психіатр намагатиметься змінити або “вилікувати” їхню сексуальну орієнтацію, попри те, що це є неможливим. Таке ставлення фахівця може призвести до ще більшої замкненості, почуття самотності, зниження самооцінки та багатьох інших труднощів і відбити бажання звертатись за психологічною підтримкою в майбутньому.

Страх аутингу 

Аутинг — це розголошення інформації про сексуальну орієнтацію або гендерну ідентичність без попередньої згоди особи. Це поняття протилежне камінг-ауту і може викликати значний страх та сумніви стосовно звернення за психологічною допомогою. ЛГБТ-молодь може відчувати страх того, що після розкриття їхньої сексуальної орієнтації вони стануть об’єктом дискримінації, глузувань, булінгу та неприйняття з боку суспільства. Окрім цього аутинг несе за собою безліч негативних наслідків, зокрема стигматизацію ЛГБТ-осіб, а також поширення та увічнення стереотипів та міфів щодо ЛГБТ-спільноти.

Ще одним страхом, який може переслідувати квір осіб — є їхній аутинг перед батьками та іншими родичами. Не дивлячись на те, що розголошення особистої інформації є порушенням етичного кодексу, деякі спеціалісти можуть порушувати це правило, керуючись власними упередженнями. Така поведінка є неправомірною та може призвести до втрати довіри до психологічної допомоги загалом.

Відсутність фінансових можливостей на оплату послуг  

Однією з труднощів у доступі до психологічної допомоги є відсутність фінансових можливостей для оплати послуг спеціалістів, таких як психотерапевт, психолог або психіатр. Попри усвідомлення потреби у психологічній підтримці, лгбт-особи можуть відчувати страх, пов’язаний з неспроможністю оплатити ці послуги. Ця проблема особливо актуальна для підлітків, які ще не мають свого власного доходу, що міг би покрити затрати на психологічну допомогу.

Отже, хоч суспільство і рухається в бік толерантності та рівності прав, лгбт-особи усе ще не можуть почуватись достатньо безпечно навіть у тих місцях, де шукають допомогу: в кабінеті психолога чи психотерапевта. Однак, важливо пам’ятати, що психологічна допомога є одним з дуже важливих аспектів в розвитку здорової особистості. Звертайся у анонімний чат з психологом онлайн на нашому сайті. Ми у Teenergizer прагнемо надавати рівну, безоплатну, анонімну допомогу усім, хто цього потребує.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.