Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як ставити цілі нетоксично

Оновлено

Ми любимо ставити цілі. Ми прагнемо досягти чогось в житті і насолоджуємося висуванням себе за межі зони комфорту. Наша мета – відкривати нові горизонти, народжувати нові творіння, досягати нового розуміння та відчувати нову прихильність.

Наше життя стає багатшим завдяки нашій любові до постановки цілей. Але, незважаючи на те, наскільки ми це любимо, ми розуміємо, що не завжди добре ставити цілі. Іноді постановка цілей стає токсичною, і нам слід переосмислити цілі, які ми перед собою поставили. Ми визнаємо, що іноді потрібно не піднімати планку вище, а опустити її нижче. Ось три ознаки того, що прийшов час відступити від мети і провести переоцінку за допомогою цих порад щодо здорового постановки цілей.

1. Ви примушуєте себе

Якщо ви змушуєте себе поставити мету, тому що відчуваєте себе розгубленим або вважаєте, що це те, що ви “повинні” зробити, вам потрібно зупинитися. Припиніть поспішати та зробіть паузу. Дискомфорт, який ви відчуваєте, може бути саме тим місцем, де вам зараз потрібно зупинитися.

* Ви самі відповідальні за вибір цієї мети. Це ваша мета для себе, а не чиясь інша мета для вас.

* Ви не йдете до цієї мети, щоб відволіктися.

2. Прагнення до своєї мети викликає стрес

Якщо прагнення до мети викликає у вас відчуття тиску, перевантаження, тривоги або депресії — знизьте планку. Тривога і тиск, пов’язані з постановкою цілей, можуть посилюватися, коли ви 1) Вирішили, що досягнення 100% бажаного результату — це ЄДИНИЙ спосіб оцінити свій успіх, і 2) Якщо ви не досягаєте своєї мети, це означає, що ви зазнали невдачі (і всі будуть вважати вас невдахою і сміятися над вами).

* Ви не порівнюєте себе з іншими і ставите цілі, які не обмежуються результатом. Постановка цілей на результат і процес дозволяє вам оцінити успіх не лише за результатами, а й за прогресом.

* Ви відповідальні за свою мету, а не навпаки. Це ваша мета, ви визначаєте її значення і місце, яке вона займає у вашому житті. Ви визначаєте свою цінність незалежно від її досягнення.

3. Ви одразу ж переходите до наступної мети, не визнаючи попередніх досягнень

Якщо ви цілеспрямовані, ви повинні усвідомлювати, що не варто відразу піднімати планку вище і переслідувати наступну мету, не витрачаючи час на визнання і святкування того, чого ви щойно досягли. Небезпека в цьому полягає в наступному: 1) Відчуття, що те, що ви робите, завжди недостатньо добре, і 2) Ви не даєте собі можливості відчути впевненість, яка приходить з визнанням вашого досягнення.

* Вибирайте час між цілями, щоб зупинитися і визнати, чого ви досягли і як далеко просунулися.

* Відзначайте свої зусилля у свідомий спосіб.

Цілі покликані підштовхнути вас до нових сфер, вони можуть допомогти вам отримати мотивацію і розставити пріоритети. Цілі також мають бути захоплюючими і веселими! Цілі не повинні бути вашим суддею і присяжними, і вони не повинні змушувати вас почуватися погано і пригнічувати вас. Пам’ятайте, коли ви знижуєте планку, це не обов’язково означає, що ви відмовляєтеся від своєї мети; це означає, що ви даєте собі шанс заземлитися і переконатися, що ви ставите мету з наміром і налаштовуєте себе на успіх.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.