Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Лінь чи прокрастинація?

Чи знайоме тобі відкладання всіх важливих справ до останнього моменту? Сьогодні ми поговоримо про те, що ж це з тобою відбувається, чим це відрізняється від ліні та як ж боротися з цим станом.

Лінь

Це відсутність бажання або мотивації щось робити. Причиною ліні також буває сильна перевтома. Лінь сигналізує про те, що нашому тілу та мозку необхідний відпочинок. Важливо те, що якщо лінь є надто частою і заважає тобі робити буденні речі, то варто поспілкуватися з психологом

Прокрастинація

Це відкладання задач «на потім», до останнього моменту. Серед можливих причин прокрастинації є страх помилитися, бути висміяним; завдання може бути нудним або ж надто складним для виконання.

Як «домовитися»  з прокрастинацією?

МЕНІ СКЛАДНО ЗРОБИТИ ЦЕ ЗАВДАННЯ 

• Розбий одну велику задачу на невеликі пункти і встановлюй дедлайни для кожного з них.

• Здорово оцінюй задачу і те, як швидко ти зможеш її виконати, але не бери надто багато часу на виконання.

• Не став дуже великі цілі, роби все поступово, адже інакше приходить вигорання.

• Обов’язково роби невеликі перерви на прогулянку, хобі чи ще щось, що допоможе відновити твій ресурс і сили, дасть тобі енергію на продовження справи.   

Я БОЮСЯ ПОМИЛОК 

Всі наші невдачі, так звані провали – це навчання і новий досвід. На своїх помилках ми вчимося. Помилка – це не крок назад, це урок який покаже, що потрібно спробувати ще раз, можливо, іншим способом. Невдачі допомагають нам рухатися вперед так само, як і перемоги.  Згадай своїх кумирів. Якби вони боялися маленьких задач, ти б зараз знав/ла про їхнє існування?

ЦЯ ЗАДАЧА НАДТО НУДНА

Знайди у своєму завданні дві речі – щось приємне у процесі виконання, а також сенс цієї справи та те, до чого ти прийдеш, коли закінчиш. Мотивуй себе невеликими нагородами за старання. Це може бути прогулянка після роботи, улюблені солодощі і що завгодно, що тебе тішить. Хвали себе за кожен успіх!

ПРАВИЛО

Використовуй маленьке правило: Роби маленьку задачі одразу, коли згадаєш про них. Наприклад, помити посуд чи прибрати. Це можна зробити прямо зараз і не відкладати на завтра. Також коли не можеш почати якусь справу, спробуй робити її хоча б п’ять хвилин. Часто це затягується на набагато більше часу, адже найскладніше – це почати справу.

Авторка: Єва

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.