Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як пережити розставання

Оновлено

Коли стосунки закінчуються, це боляче. Ми починаємо нескінченно шукати відповіді на запитання, як забути колишнього або колишню. То що ж робити? Існують кроки, які допоможуть день за днем відчувати себе трохи краще.

Дозвольте собі сумувати

Почнемо з самого початку: зараз саме час поплакати. Незалежно від того, які у вас стосунки з коханою людиною — довготривалі, нерозділені, “мутки”, стосунки на відстані чи щось інше — існує період жалоби за тим, що, можливо, було колись, але більше не існує. Ви повинні оплакувати ці речі. З цим важко впоратися емоційно, і це може здаватися непосильною ношею. Важливо знати, що хоча спочатку інтенсивність почуттів може бути надмірною, вона зменшується, коли ви дбаєте про себе й оточуєте себе друзями та родиною, які вас підтримують.

Усвідомте, що це не програш

Найбільша помилка полягає в тому, щоб думати, що кінець стосунків означає їхню невдачу. Стосунки допомагають нам стати більш свідомими. Кожні з них дають нам цінні уроки, іноді про те, як зрозуміти, чого ми не хочемо, щоб звільнити місце для того, чого ми хочемо. Тривалість стосунків не визначає їхній успіх. Якщо ви намагалися, ділилися любов’ю і вчилися, то ці стосунки, незалежно від їхньої тривалості чи завершення, були успішними.

Пройдіть через “ритуал”

Виконання ритуалу допоможе вам перезавантажити й очистити своє мислення, щоб рухатися далі. Ви можете провести ритуал, щоб відпустити цю людину і побажати їй добра, а потім, коли будете готові, створити дошку бачення свого майбутнього.

Ви можете вести щоденник, щоб занурити себе в рутину руху вперед. Щоранку беріть ручку та папір і встановлюйте таймер на 10 хвилин. Це все одно, що виплеснути всі ті безладні думки та почуття, щоб вони не крутилися у вашій голові цілий день. Дослідження показують, що акт запису своїх почуттів допомагає зменшити емоційний заряд.

Не підгодовуйте емоційного монстра

Коли вам дуже сумно після розставання, важливо боротися з бажанням потурати поведінці, яка посилює цей смуток, наприклад, слухати депресивну музику або ізолювати себе. Замість цього робіть протилежні дії — наприклад, якщо ви схильні слухати сумні пісні про розставання — перемкніть на веселу музику. Ці підходи збігаються з методами когнітивно-поведінкової терапії й допомагають боротися з емоційною напругою, пов’язаною з розставанням.

Пам’ятайте, що біль і зцілення не є лінійними

У вас будуть хороші дні, і будуть не дуже хороші дні. Але важливо знати, що все, що ви відчуваєте, не є неправильним, і вам знадобиться деякий час, щоб рухатися далі. Важливо знати, що це процес. Деякі тижні здаватимуться легшими, а потім може статися зрив, коли з’явиться нагадування або тригер.

Уявіть себе в майбутньому та розставте пріоритети

Ви пройдете через це, так само як пройшли через свої попередні труднощі. І коли ви розлучитеся з кимось — чи то з колишнім, чи то з людиною, яка мала значення у вашому житті, — вам захочеться зосередитися на тому, як і де ви бачите себе в майбутньому.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.