Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Як мотивувати себе

Оновлено

Буває, що хочеться досягнути успіху після перегляду красивих відео в соціальних мережах. Чужий успіх або мотиваційні фрази надихають працювати, шукати нове захоплення, своє місце у світі. Ти починаєш планувати, ставити багато цілей і ніби робиш маленький крок до успіху. Але ось мотивація зникає, можна продовжувати гортати стрічку соціальних мереж, поки мотивація не прийде знову. Починається новий робочий місяць/тиждень, є багато справ, але не знаєш, за що братися і як все реалізовувати? Погодьтеся, цей сценарій знайомий кожному з нас. І що з цим робити?

А що якщо замість мотивації обрати дисципліну? Тоді у планах займатися спортом замість двогодинної пробіжки без підготовки варто почати з маленьких розминок щодня, поки це не стане звичкою. Далі – більше. Так через деякий час ти почуватимешся впевненішим і сильнішим, а пізніше побачиш результати своєї постійної праці. Є прості методи, які допоможуть легше планувати свій час і всі справи.

Квадрат Ейзенхауера

Дуже складна назва, але надзвичайно просте виконання. У блокноті малюємо таблицю з чотирьох квадратів, записуємо у них свої справи.

Квадрат А – термінові та важливі справи, які обов’язково потрібно виконати, на які є дедлайни та наслідки, якщо не виконаєш.

Квадрат В – Не термінові, але важливі справи, які обов’язково потрібно зробити, можна пізніше.

Квадрат С – терміново і не важливо.

Квадрат D – не термінові і не важливі справи, які можна навіть викинути зі своїх планів.

Якщо тобі потрібно скласти плани на більш довгий період, це на місяць чи навіть наступний рік, можна скористатися наступною схемою.

Колесо балансу

Видали пів години на те, щоб створити колесо балансу. На папері малюємо десять кіл одне у одному. Зазвичай їх розділяють на вісім частин. (Хобі, навчання, сім’я і так далі…), але ти можеш вписати ті, які є важливими для тебе. Оціни кожен з пунктів за десятибальною шкалою. Що необхідно покращити? Можливо, стосунки з родиною, чи емоційний стан?

Список досягнень і цілей

Випиши у блокнот всі свої досягнення за останній місяць/рік за кожною з категорій колеса балансу. Так ти зможеш побачити, чого тобі вже вдалося досягти. З’єднавши цей список з оцінками колеса балансу, ти отримаєш картину того, що потрібно змінити, чого досягти далі. Можна рухатися далі і складати цілі.

Аналіз планів та цілей

Потрібно ставити собі чітку ціль та здоровий дедлайн до неї. Наприклад, більше читати – це розмита ціль. Правильним буде поставити собі за мету у наступному році читати щодня певну кількість сторінок, а за весь рік прочитати певну кількість книг.

Важливо аналізувати, чи потрібно взагалі виконувати тобі всі ті плани, яких ти хочеш досягти. Цього хочеш ти чи тобою керує бажання досягти успішного успіху, який нав’язує нам ідеальна картинка у соціальних мережах? Ця мета буде корисною саме для тебе? Якщо ні, викидай це зі свого списку і роби те, від чого отримаєш користь та задоволення.

Авторка: Єва

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.