Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Тобі не здається: як розпізнати, що з твоїм спілкуванням відбувається щось не те

Кожному з нас бодай раз доводилось задумуватися над питанням: “Мені здалось, чи людина переходить мої межі?”. 

Важливо розуміти, коли люди справді порушують ваші кордони зі злих намірів, а коли — з необізнаності. 

Стереотипи щодо ВІЛ-позитивних осіб

Нерідко квір-молодь стикається з упередженнями щодо ВІЛ (Вірус імунодефіци́ту людини), як серед старшого покоління, так і серед однолітків. Це захворювання характеризується чутливістю організму до різноманітних захворювань, хворі більш вразливі навіть до звичайної застуди. Вірус передається різними шляхами через рідини. Наприклад: незахищений секс, кров, спільне використання голок та інших інструментів для ін’єкцій, шляхом від матері до дитини під час вагітності або годуванні груддю без відповідної профілактики ВІЛ (антиретровірусна терапія). Отже, ВІЛ не можна заразитися через: рукостискання, спільний посуд та ванна чи басейн.

На жаль, доволі велика кількість людей досі вважають ВІЛ “хворобою геїв”, втім це не так. Якщо звернутися до статистики за даними МОЗ, станом на квітень 2024 року, шляхи інфікування ВІЛ в Україні у квітні 2024 року наступні:

гетеросексуальний — 732;

гомосексуальний — 23;

парентеральний — 132;

від матері дитині — 74;

невідомий — 0

Згідно з цими даними можна чітко зрозуміти, що ВІЛ є загрозою для всіх людей, не зважаючи на їхню сексуальну орієнтацію. Якщо хтось у вашому оточенні вважає інакше — це може слугувати червоним прапорцем. Втім, важливо розуміти чи ці висловлювання є упередженнями, чи необізнаністю, немає нічого поганого в тому, аби роз’яснити людині ті чи інші деталі щодо захворювання, але важливо аби це не приносило вам дискомфорту. 

Знати свій статус корисно кожній людині. Щоб його дізнатись достатньо замовити тест на одному з наступних сайтів:

Тест Вдома

https://test-vdoma.com.ua

Про Здоровʼя 

https://prozdorovia.in.ua

Орал Тест 

https://oraltest.org.ua 

Стереотип щодо фемінності\маскулінності лесбійок

Наступний шкідливий стереотип — щодо фемінності\маскулінності лесбійок. В суспільстві існує безліч стереотипів щодо стосунків гомосексуальних жінок, особливо щодо їхньої взаємодії. Квір-жінки нерідко можуть чути у свій бік запитання на кшталт: “А хто у вашій парі чоловік\жінка”, “А я думав_ла що одна з вас має бути маскулінною, а інша фемінною”. Іноді справді в парі хтось виглядає більш “жіночно”, а хтось більш “чоловічо”, втім це жодним чином не асоційовано зі статтю чи сексуальною орієнтацією. Такі висловлювання є другим червоним прапорцем.

Стереотип щодо вигляду та поведінки ЛГБТ+

Ще одним упередженням, яке може стати редфлегом, є дзеркальне уявлення щодо геїв. Але, якщо в випадку з лесбійками формується уявлення щодо поділу в парі на фемінну та маскулінну, то у випадку з гомосексуальними чоловіками суспільству властиво наділяти їх жіночними маркерами. Кожна людина проявляється так, як їй це комфортно, як вже було підмічено вище — це жодним чином не залежить від сексуальної орієнтації особи. Багато хто може й не здогадуватися про сексуальну орієнтацію чи гендерну ідентичність близьких, поки ті не зроблять камінг-аут. А здогадуватися і не потрібно, такі речі — особисте діло кожної людини і вони не повинні впливати на ставлення до них. Якщо хтось з вашого оточення проявляє нездоровий інтерес в цьому питанні — це червоний прапорець номер три.

Важливо пам’ятати, що жодні упередження та стереотипи не можуть бути прийняті за істину. Такі уявлення щодо квір-спільноти лише стигматизують ЛГБТ та поширюють, укорінюють ненависть. Оцінювати людину варто за тим, наприклад, підходить вона тобі за поглядами чи ні, але в жодному випадку не за тим якої вона сексуальної орієнтації чи гендерної ідентичності. 

Якщо ви відчуваєте, що ваші межі переходять, вас оточують “ходячі редфлаги” і не знаєте як впоратися з цим самостійно — зверніться в анонімний чат з психологом онлайн на нашому сайті. Teenergizer поряд, в незалежності від вашої сексуальної орієнтації чи гендерної ідентичності.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.