Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Підліткова криза: як її розпізнати в себе

Оновлено

Підлітковий вік – це виклик не тільки для підлітка, але й для його батьків. Це період часу, коли з дитячого життя відбувається перехід у доросле. Дорогою зустрічається багато перешкод та труднощів. Не у всіх виходить впоратися з ними самостійно. Ось тоді і починається підліткова криза.

Як розпізнати підліткову кризу – розповідаємо з Krisenchat. 

Що таке підліткова криза?

Це період інтенсивних змін, які супроводжують перехід від дитинства до дорослості. В цей час ти можеш відчувати, що твоє тіло і мозок працюють на повну потужність, але іноді вони не розуміють один одного. Така криза може викликати змішані почуття, стрес і навіть почуття втрати ідентичності.

Як розпізнати підліткову кризу в собі?

Іноді важко розпізнати підліткову кризу, адже вона може приймати різні форми.

Загальні сигнали, які дадуть зрозуміти що з тобою відбувається:

Емоційні коливання: ти можеш відчувати себе радісними в один момент, а наступного – засмученими або роздратованими. При цьому, на це може не бути видимої причини.

Зміни відносин: твої стосунки з друзями, сім’єю або навіть вчителями можуть стати складними. З’являється відчуття, наче між вами з людиною стоїть стіна, що не дає змогу нормально комунікувати як раніше. Це нормально, адже ти шукаєш своє місце у світі і визначаєш свої власні цінності.

Почуття невпевненості: Іноді ти можеш відчувати себе змішаним або навіть втраченим, стирається відчуття власної особистості і це питання починає турбувати тебе більше ніж раніше. Це також частина процесу зростання і відкриття себе.

Емоційність: загалом ти починаєш відчувати, наче ситуації мають на тебе більший вплив ніж раніше. Ти можеш помітити, що реагуєш на речі гостріше, а сама емоція відчувається більшою, начебто її важче взяти під контроль і повернутись в звичний стан.

Що може допомогти в проходженні цього етапу життя?

Підліткова криза – не те, що можна подолати, а те що можна прийняти і х чим можна працювати.

Прийняття: саме прийняття і розуміння процесів, що відчуваються з тобою допоможе тобі знайти нові сили щоб прожити цей важливий етап життя; Вчись розуміти себе: цей період дає тобі змогу зрозуміти себе як особистість, зрозуміти свої особисті кордониі бажання. Важливо приймати ті знання, які дає тобі цей період;

Ти не один: твої однолітки проходять те саме що й ти, тому в моменти коли ти відчуваєш себе самотньо, важливо зрозуміти що всі колись пройшли або ще пройдуть цей етап життя;

Не бійся звернутись за допомогою: цей період доволі складна річ щоб опанувати його самому, тому ти завжди можеш звернутись за допомогою до друзів або старших людей, які вже пройшли цей період. Вони можуть направити тебе, дати пораду або просто вислухати, іноді це єдине що нам потрібно.

Пам’ятай, ми завжди раді надати тобі допомогу.

А підтримати у цей складний період завжди можуть наші консультанти. Щоб отримати допомогу, переходьте на сайт teenergizer.org aбo krisenchat.de та відкрийте діалогове віконце. Це анонімно та безкоштовно.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.