Заціни, ми вже 101 856 консультацій провели

5 вправ, які покращать твою пам’ять

Оновлено

Стрес, перенасичення інформацією, втома. Все це можна впливати на нашу пам’ять. Ми зібрали кілька ефективних вправ, а також стратегій для повсякденного життя, які допоможуть вам тренувати свій мозок та навчитися концентруватися.

Вправи для покращення пам’яті:

  • Метод локусів: Уявіть собі добре знайоме місце (наприклад, вашу квартиру). Розмістіть у різних куточках цього місця предмети, які вам потрібно запам’ятати. Коли захочете згадати їх, просто “пройдіться” у своїй уяві цим маршрутом.
  • Асоціації: Створіть яскраві та незвичайні асоціації між новими словами або поняттями та тим, що ви вже знаєте добре. Наприклад, щоб запам’ятати слово “капуста”, уявіть, що вона танцює вальс.
  • Картки: Напишіть на картках пари слів (наприклад, “яблуко” – “червоне”, “кіт” – “мурликає”). Переглядайте їх регулярно, намагаючись згадати друге слово по першому.
  • Гра в слова: Вибирайте будь-яке слово і складайте з нього нові слова. Це допоможе розвинути словниковий запас і поліпшити асоціативне мислення.
  • Вивчення мов: Вивчення нової мови – це чудовий спосіб тренувати пам’ять і увагу. Спробуйте вивчати нові слова щодня.

Також ви можете спробувати ці чотири стратегії від health.harvard, які допоможуть вам не відволікатися у повсякденному житті:

1. Коли з вами розмовляють, дивіться на співрозмовника й уважно слухайте. Якщо ви пропустили щось зі сказаного, попросіть їх повторити або говорити повільніше.

2. Перефразуйте сказане про себе або вголос, щоб переконатися, що ви зрозуміли людину. Закріпити інформацію можна таким чином:

Наприклад, якщо хтось каже: “Ми можемо подивитися фільм о 7:30, або о 7:50″, ви можете відповісти: “Коли б ви хотіли, о 7:30 чи о 7:50?”

3. Якщо ви помітили, що схильні відволікатися під час розмови, спробуйте зустрічатися з людьми в спокійній обстановці. Наприклад, ви можете запропонувати зустрітися у когось вдома, а не в кафе, де може бути шумно.

4. Ви можете покращити свою здатність зосереджуватися на завданні та відсіювати відволікаючі фактори, якщо будете фокусуватися безперервно лише на одній дії. Наприклад, якщо хтось запитує вас про щось, коли ви читаєте або працюєте, запитайте, чи може він почекати, поки ви закінчите. Не відповідайте на телефонні дзвінки, поки не закінчите те, що робите.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.