Заціни, ми вже 101 856 консультацій провели

Що таке критичне мислення?

Що таке критичне мислення?

Критичне мислення — це не лише корисна навичка, а й спосіб мислення, що допомагає ухвалювати зважені рішення, захищає від маніпуляцію та допомагає всебічно розвиватися. Щоб стати справжнім критичним мислителем, варто постійно практикуватися, бути допитливим і відкритим до самовдосконалення й цього світу!

Критичне мислення дозволяє оцінювати й аналізувати ситуацію для того, щоб потім зробити обґрунтовані та обʼєктивні висновки. В ситуацях, де присутні безліч думок, спірні питання або навіть провокації, критичне мислення стає незамінним інструментом!

Наприклад, лікар використовують його, коли їм потрібно розглянути клінічний випадок пацієнта, а журналісти під час боротьби з дезінформацією. Також критичне мисоення важливе і в особистому житті: воно допомагає врегулювати конфлікти у стосунках, приймати фінансово грамотні рішення, чи навіть планувати майбутнє. 

Критично мислити, це як?

Досліджуй. Важливо розібратися у виклику, який стоїть перед тобою: прочитай кілька статей на цю тему, запитай експертів або знайди книгу, що стосується даного питання. Коли ти маєш декілька ресурсів для отримання інформації, розвʼязати питання стає набагато легше.

Аналізуй. Копни глибше, подумай про корені проблеми та можливі наслідки. Так ти побачищ проблему не як окрему точку, а як шлях. 

Відкрийся до думок інших. Іноді, хтось бачить ситуацію із зовсім іншої перспективи, і думка цієї людини може бути дуже цінною. Вислуховуй та враховуй різні погляди – це допоможе побачити ширшу картину.

Будь кретивним. Придумати нову ідею чи знайти нестандратний підхід дозволить побачити навіть знайомі ситуації під новим кутом. 

Зроби висновки. Наприкінці варто підсумувати, які варіанти ти розглянув, які рішення прийняв і чому. Це не лише допоможе усвідомити, що ти вже зробив для вирішення питання, а й дозволить знайти можливості для подальшого зростання.

Авторка: Чепелєва Анна

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.