Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Через 3 роки я можу вигнати тебе з дому. Страшно звучить, так?

Оновлено

Ми часто хочемо стати більш незалежними від батьків, але яку міру відповідальності ми реально готові взяти на себе? Мати п’ятнадцятирічної дівчинки (Дарина Королькова) готова дати дочці повну свободу й розповідає про можливі наслідки.


1. Через 3 роки я можу вигнати тебе з дому. Страшно звучить, так? Але, тим не менш. У 18 у тебе буде 2 варіанти дій: ти вступаєш до ВНЗ, і я тебе підтримую, як можу, до закінчення, або до знаходження роботи. Або ти кладеш на ВНЗ болт (і я ніколи не осуджу тебе за це) і йдеш працювати. І забезпечуєш свої потреби сама. Утримувати ненавчаючусь дівчинку 18 + років від роду я не буду, тому що я вважаю це неправильним. У тебе є 3 роки, щоби вибрати…

Так, ми вже придумали перепланування квартири. У твоїй кімнаті буде наша спальня.

2. Ти прекрасна. Ти красива. Ти дуже розумна. Ти набагато краще, ніж я. Ти чудова. Я знаю тебе 15 років, і ти набагато краще, ніж я могла собі уявити в найсміливіших мріях. Якщо хтось цього не розуміє, це його проблеми. Ну, і ще трохи татусі, але він-то шустро зі сходів спускає, тут я не турбуюся.

3. Я тобі не приклад. Ти зовсім інша, окрема особистість, ти не повинна любити те, що люблю я, ти маєш повне право зневажати мої авторитети і класти болт на мої цінності. Один нюанс: нести відповідальність за свій вибір ти теж будеш сама.

4. Ти вільна. Я нічого від тебе не чекаю. Ти можеш піти у двірники, манікюрші, слюсарі, токарі, домогосподарки, бізнес-аналітики, офіс-менеджери і стати касиром в Ашані. Я не вважаю можливим втручатися у твій вибір життєвого шляху. Але не забувай перечитувати перший пункт.

5. Ти не винна мені нічого. Я ростила тебе не в борг. Я не чекаю склянки води, будь він недобрий, я не розраховую, що ти забезпечиш мені безбідну старість, я не грію твоїми нобелівками. Ти маєш право вибрати те, що для тебе важливо й цінно. Або пустити все на самоплив. Це твоє життя і твій вибір.

6. У тебе є будинок. Що б не трапилося у твоєму житті, я буду поруч, якщо тобі це потрібно. Я підтримаю й пошкодую, я поспівчуваю і спробую допомогти, якщо ти попросиш. Але я не буду втручатися мимовільно.

7. У мене своє життя. Я не зобов’язана допомагати по свистку, кидати свої справи заради тебе. жертвувати своїм комфортом заради твого. Я МОЖУ. Але я НЕ ПОВИННА.

8. У тебе своє життя. За кого виходити заміж, чи народжувати дітей, чи ставати лесбійкою, чи вступати в Єдину Росію, ти завжди будеш вирішувати сама. Мої погляди, політичні пристрасті, життєві переконання не повинні ніяк на тебе впливати. Ти можеш чинити так, як велить тобі серце, совість і користь. Від цього ти не втратиш мене, не перестанеш бути моєю дочкою, не станеш персоною нон-грата.

9. Ніхто не має наміру тобі шкодити. Це непросто зрозуміти, але правда: усі думають тільки про себе. І я. Так. Кожна людина в будь-яких обставинах поводиться так, як вважає правильним. Ніхто (психічно здоровий) не погіршує своє життя свідомо. Він (або вона) діють так. як (з їхньої точки зору) буде краще їм. Не більше. Просто ваші картини світу не збігаються.

10. Світ несправедливий. Немає гарантованих способів домогтися успіху й гарантованих способів уникнути невдачі. Ти не контролюєш цей світ. Ти можеш робити все правильно й опинитися в сраці. Ти можеш порушувати все на світі й опинитися на коні. Єдине, про що ти повинна турбуватися – це про чесність. Не бреши собі. Вчись себе розуміти. Усвідомлюйте свої справжні потреби й почуття. І думай, як тобі буде краще.

11. Твоє «добре» майже завжди означатиме чиєсь «погано». Ти займеш чиєсь місце в інституті або біля каси Ашана. Ти будеш зустрічатися з чиєюсь любов’ю всього життя або сидіти на чиємусь улюбленому місці в кінотеатрі. Не парся. Твоє «погано» завжди буде означати чиєсь «Добре», так що ви квіти.

12. На 100 % ти можеш вірити тільки собі. Ні, навіть не мені, я ж не можу пролізти у твою голову. Ти обов’язково недомовляєш і приховуєш. Я знаю, я теж так роблю. У мене теж є мама. Тільки ти сама знаєш ВСЕ про себе. Тільки ти знаєш, на що здатна.

13. Не перекладай відповідальність. За твоє життя з 18 років відповідаєш ти. І ніякі Вонасука і Вінкозел тут ні до чого. Народжуй дітей, якщо зможеш виростити їх одна. Берись за проєкт, якщо витягнеш його без колег. Емігруй, якщо здатна опинитися одна в чужій країні. ОДНА. Якщо пощастить і будуть помічники, рідні, близькі – тобі буде легше. Але вони тобі НЕ ПОВИННІ. Не розраховуй.

14. Прораховуй. У кожної дії є наслідки. Можливо, ти не передбачаєш усе. Але пробуй прорахувати максимум. Чим краще ти собі уявляєш варіанти – тим розумніша твоя поведінка.

15. Не слухай мене. Я накатала 14 пунктів, які, на мій погляд, зроблять твоє життя кращим за моє. Але ти – не я (і про це, до речі, був окремий пункт). Не порівнюй. Не рівняйся. Йди й живи. Я народила тебе не для того, щоби ти була моєю дочкою. Я хотіла випустити у світ людину, яка проживе в ньому своє власне життя. Йди й живи її.

15а. Тільки потім не скаржся.

15б. І не відключай телефон. Я хвилююся.

 

Ну що, друзі, готові отримати такий лист? 

 

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.