Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як люди живуть насправді

Оновлено

Анна Рослінг, авторка проєкту Dollar Street, задалася питанням, як живуть люди з різним рівнем достатку. Точніше сказати, як живуть люди з різним рівнем достатку в різних країнах. Точніше сказати, як ми уявляємо життя людей із різним рівнем достатку в різних куточках світу. Відповісти на це питання може не кожен, тим більше далеко не у всіх є можливість відправитися в подорож із метою «see how people really live», а люди з вечірнього випуску новин виглядають абсолютно дивно, як жителі інших планет. Тим не менш, ці «інші світи» набагато ближче, ніж нам здається.

Подивитися й показати, як люди живуть насправді – мета проєкту Dollar Street. Його творці відвідали 264 сім’ї в 50 країнах і зібрали 30 000 фотографій.

Уявіть, що було б, якби всі люди світу, різних культур і соціальних класів жили б на одній вулиці. З одного боку – найбідніші, з іншого – найбагатші. Ми живемо тут, хтось там. Наші сусіди з таким же доходом, як і ми, але з інших країн, культур і релігій.

Якговорить авторка проєкту Анна Рослінг: дуже цікаво питати в студентів у Швейцарії, де ж вони бачать себе на цій вулиці. Зазвичай вони відповідають, що десь посередині, хоча насправді вони знаходять на вершині.

Щоб у цьому переконатися, потрібно просто прогулятися по цій вулиці в обидва кінці, заглянути в будинки, познайомитися з їх мешканцями. Проєкт дозволяє підійти до парадних дверей шикарного особняка десь у Мексиці, подивитися, як він виглядає, а потім перемістимося кудись в Азію, зупинимося біля халупки. Що, якщо ми зайдемо в будинок? Ми можемо побачити, наприклад, спальні з ліжками в Китаї, Нідерландах, Південній Кореї, Франції та США. Якщо ми хочемо більше дізнатися про сім’ю, про будинок, у якому стоїть це ліжко, на сайті є ця можливість, адже ми все ще на одній вулиці, і це наші сусіди.

Зображення, які ми бачимо в ЗМІ, показують нам, що світ – дуже дивне контрастне місце. Але коли ми дивимося на зображення Dollar Street, він не виглядають так. По всій планеті ми бачимо дивани, Гребінці, книжкові полиці, Туалетний папір, лампи, чорні собаки, підлоги, мило та Годинники. Фотографії Dollar Street розвіюють стереотипи про країни так міцно осіли в нашій свідомості.

Фотографія і скріни із сайту www.gapminder.org

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.