Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Злості. Як із нею боротися?

Оновлено

Кожному з нас доводилося відчувати злість. Сьогодні піде мова про весь спектр відтінків цього почуття. З чого воно зароджується, як набирає обертів і чим усе може скінчиться. І звичайно, кілька порад, як направити негативну енергію в потрібне русло.

У буденній суєті ми часто не звертаємо уваги на почуття невдоволення. Слідом за ним йде роздратування, яке ми пригнічуємо. Саме це придушення і є джерелом злості. Стан, коли в нас не виходить контролювати злість, схоже на те, коли ми намагаємося перекрити рукою фонтан: скільки не утримуй воду, усе одно вона рано чи пізно прорветься з неймовірною силою. Якщо ж людина ігнорує це почуття, далі слід агресія і заключна стадія всього цього спектру почуттів – стан афекту (рідко, але буває). Виходить, що злість і гнів – це тільки середина.

Для початку людині потрібно навчитися розпізнавати й усвідомлювати ці почуття.

Кілька порад на цю тему:

  1. Якщо починати аналізувати ситуацію , яка викликає роздратування, усіх наступних етапів можна уникнути.

  2. Для цьогоговори про те, що тебе дратує, встанови межі з подразником.

  3. Якщо ж ти вже на стадії злості. В першу чергу це потрібно знову ж осознать. пригнічувати цю енергію в собі не потрібно. Але і зганяти на оточуючих – не варіант.

  4. Потрібно навчитися нею керувати. Звичайно, це робота не одного дня, бажано з психологом.

  5. Намагайся не розкручувати воронку зла, відволікай свою увагу на приємні речі.

  6. Можна намагатися не концентрувати злість в одному моменті й не заглушати її, а додавати по крапельки цього почуття в погляд, тон голосу або ходу. Воно додасть пікантність твоєму характеру і твердість слову. Це допоможе твоїм лідерським якостям.

Злість має величезну енергію, яка може нас зруйнувати, а при правильному розумінні й напрямку цього почуття, вона допоможе нам стати більш успішними й цілеспрямованими.

Не втомлюся повторювати: розуміння почуттів – це скарб ресурсів, закладений у кожному з нас.

Автор тексту: Олександра Салова

Обкладинка:  Cristiana Couceiro

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.