Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Японські традиції: короткий гайд для подорожуючих

Оновлено

Не секрет, що кожна країна має свої звичаї та своєрідні давні правила, незнання яких часто пробачається туристам. Але Японіяунікальна країна, де традиції високо шануються, іноді занадто високо. Тому, якщо ти не хочеш здатися неввічливим/ою, або бажаєш бути побутовим знавцем країни Сонця, то ця стаття стане для тебе в нагоді.

  • Починається все з вітання, тож розберемося з його правилами. При зустрічі кожен маєпоклонитися. Це свідчить про вихованість і повагу до інших. Поклони відрізняються за кількістю градусів. Чим знайоміша для вас людина, тим поклін буде меншим. Це правило працює й в іншу сторону.
  • Обов’язково роззуйся при вході в приміщення: приватний будинок, готель, храм, ресторан, офіс та, навіть, у вбиральню. При цьому треба одягати домашні капці. Але є виняток: на татамі (японський солом’яний мат)не можна заходити в будь-якому взутті. Більш того, коли ти в зняв своє взуття, ти повинен його поставити уздовж порожка так, щоби носками боти дивилися на двері.

  • Любиш сьорбати, коли їсиласкаво просимо в Японію. Гучно їсти локшину тут звичайна справа. Навіть у престижному ресторані.
  • Не залишай чайових. У цій країні так не прийнято.
  • Дуже важливо пам’ятати правило про дві руки. Це значитьпередавати та отримувати візитки або ж подарунки треба двома руками й ніяк інакше.

  • Не галасуй у громадських місцях. Навіть в автобусах не можна розмовляти по телефону і прийнято їх вимикати. От такого правила, на мою думку, в Україні точно не вистачає. 
  • Жителі Японії не дуже люблять розмовляти англійською. Вони трохи сором’язливі. Краще вивчити деякі речення японською. Може тоді твої спроби оцінять і захочуть розмовляти англійською. Ось деякі поширені фрази:

wa-ka-ri-ma-sen (я не розумію)
ei-go ga ha-na-se-mas ka (розмовляєте англійською?)
a-ri-ga-tō (дякую)
su-mi-ma-sen (вибачте; перепрошую)

  • Також, є правила щодо одягу. Наприклад, кімоно (взимку) або ж юкато (влітку) треба зав’язувати на праву сторону.

  • Якщо маєш хоча б найменші прояви застуди, одягай пов’язку на обличчя. У Японії непристойно користуватися носовичком у громадському місці.
  • Є й кілька звичаїв у прийомі їжі. По-перше, їсти потрібно вспеціальному положенні: сидячи на килимі, підібгавши під себе ноги й випрямивши спину. По-друге, користуватися спеціальними паличками з назвою «хасі». Їх не можна встромляти в їжу, гратися чи розмахувати ними.

  • Важливо правильно тримати хасі. Нижня паличка повинна лежати в улоговині між великим та середнім пальцями, спираючись на безіменний. Верхня лежить на першій (нижній) фаланзі вказівного й на третій середнього пальців. Таким чином, перша паличка нерухома, а верхня регулюється легким натисканням. Краще спробувати, щоби зрозуміти.

Ну все. Вам відкрита дорога на Схід.

Автор тексту: Дар’я Батуренко

Джерела: lonelyplanet.com, 1plus1.ua

Ілюстрації: libby vanderploeg

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.