Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Чи є секс, якщо є ВІЛ?

Оновлено

Dr.Silina Школа жіночого здоров’я та UNFPA продовжують руйнувати стереотипи про здоров’я. Сьогодні новий поширений міф про те, що люди з ВІЛ не займаються сексом.

Звичайно займаються! Бажання мати тілесний контакт і регулярні оргазми не залежать від наявності в організмі людини вірусу імунодефіциту.

Головне мати безпечний секс. Ось про це й поговоримо сьогодні.

Ризики зараження ВІЛ залежать від типу тілесного контакту!

Оральний секс

(Стимуляція мовою таких ерогенних зон як пеніс, Вагіна і вульва (кунілінгус), зони ануса (Анілінгус).

  • Ризик передачі ВІЛ практично 0 %, але з’являється при наявності на пенісі або слизової ротової порожнини герпетичних висипань, тріщин, запальних утворень.
  • Необхідно виключити еякуляцію в ротову порожнину з ВІЛ-позитивним партнером.
  • За даними Центру контролю за профілактикою та захворюваннями США профілактичний прийом антиретровірусної терапії до й після контакту з ВІЛ-позитивним партнером знижує ризик передачі вірусу. Регулярний прийом антиретровірусної терапії ВІЛ-позитивною людиною зменшує ризик передачі вірусу під час будь-якого виду сексуального контакту (це стосується всіх видів сексу).
  • Необхідно пам’ятати про існування таких хвороб, як: сифіліс, герпес, хламідіоз, які передаються через оральний секс. Анілінгус є способом зараження гепатиту А і Б, кишкових паразитів і кишкової палички.

Кращий спосіб це запобігти – використання презерватива, або стоматологічної серветки з латексу або поліуретану (ви можете вирізати необхідний розмір для себе).

Вагінальний секс

Надійний спосіб профілактики – правильно одягнений презерватив від початку до самого кінця контакту.

Анальний секс

Даний вид сексуального контакту має високий ризик зараження ВІЛ, особливо для» приймаючого «партнера. Використання презерватива є обов’язковим для даного виду сексу незалежно від наявності ВІЛ.

Які презервативи й чи потрібен лубрикант?

Латексні і з поліуретану за даними Центру контролю за профілактикою й захворюваннями США знижують ризик передачі ВІЛ на 80 %.

Не забувайте про лубрикант. «Сухий секс» – це завжди травматизація слизової і, як наслідок, отримання не тільки ВІЛ, а й гепатиту.  Якщо ви перебуваєте в тривалих відносинах із людиною, яка має ВІЛ, підтримуйте її в регулярному прийомі антиретровірусної терапії для придушення концентрації вірусу в крові і, як наслідок, захищайте себе від зараження.

Також необхідно обговорити з вашим сімейним лікарем профілактичний прийом антиретровірусних ліків. Якщо так сталося, що ви дізналися про ВІЛ статус вашого партнера після сексу, який був незахищений презервативом, необхідно якомога раніше (в перші 72 години) почати прийом антиретровірусної терапії.

Більш детальну інформацію про антиретровірусну терапію можна отримати в центрах СНІД за місцем проживання або у вашого сімейного лікаря. Або по посиланнях:

http://vrachi.network.org.ua/

Нехай у вашому житті завжди буде безпечний і безболісний секс із логічним завершенням у вигляді оргазму!

 

 

Джерело: Фонд народонаселення ООН в Україні – UNFPA Ukraine

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.