Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Що таке вегетаріанство і з чим його їдять

Оновлено

Коли два роки тому я відмовилася від м’яса й перейшла на вегетаріанство, я часто чула від людей, що на такій дієті довго не протримаєшся. Ще приблизно тоді я зрозуміла, що люди живуть в мильному міхурі дезінформації й міфів, який терміново потрібно лопати .  

Грунтуючись на знаннях з Інтернету, вегетаріанство прийнято інтерпретувати як режим харчування рослинною й молочної їжею з відмовою від м’ясної .  давайте розглянемо це більш детально. 

Існує безліч помилок із приводу того, наскільки раціон травоїдних може бути повноцінний. Так міф про те, що вітамін В12 є тільки в м’ясі, я почула від ютуб-блогерки, коли тільки-тільки планувала перехід на новий вид харчування. Тоді це здалося мені цілком правдивим і щодо незаперечним фактом.

Так я думала до кінця відео, після чого вирішила перевірити інформацію у Всесвітньої павутини знань. Яке ж було моє приємне здивування, коли я дізналася, що цей вітамін можна легко отримати з деяких сортів злаків, соєвих продуктів, рослинного молока.

Однак , якщо розглядати вегетаріанство як стиль життя, то тут варто звернути увагу на мотиви.

Рішення «не їсти м’ясо» приходить до людей із кількох причин. Не останнім у списку стоїть етико-моральний аспект. Він, в основному, має на увазі захист прав тварин, усвідомлення їх як живих істот, а не предмет їжі.

Говорячи про це, варто позначити, що люди з такою ідеологією, також відмовляються від їжі тваринного походження (молока, меду, тіста на основі яєць тощо), медичних препаратів, піддослідних тварин, одягу з натуральної шкіри або хутра, виступів тварин у цирку та утримання їх у зоопарках. Висловлюючись по іншому, цей тип вегетаріанства прийнято називати веганство .  

Розглядаючи цей вибір з іншого боку, можна виділити ще один орієнтир прихильників такого типу харчування. Усунення екологічних наслідків проблеми масового споживання м’яса – це ще одна мета прихильників вегетаріанства.

Прийняття такого виду мотиву передбачає не тільки подолання питання про скорочення посівних площ (які витрачаються на вирощування кормових культур і, власне, самих тварин) і не раціонального використання води, але ще й виступає за поліпшення экоситуации у світі в цілому. 

Природа створила нам комфортну обстановку для того, щоби ми могли мирно співіснувати з братами своїми меншими й один одним. Зовсім інше питання піднімається в штучних умовах, які люди створюють самі собі .  

Канібалізм є яскравим прикладом нашої тваринної сутності.   Прикриваючись природними інстинктами , ми дозволяємо собі переступати етичні норми і принципи в екстремальних умовах, при цьому забуваючи повертатися до витоків. І вважаючи себе тваринами за походженням, їмо собі подібних, називаючи це «харчовим ланцюжком».  

Кожна людина має право вибору, але не кожен вміє його зробити.

Авторка: Вікторія Борисенко

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.