Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Невизначуване вірусне навантаження: що це?

Оновлено

У Яни ВІЛ із народження, але коли вона здає тест, у неї результат негативний! І справа не в якості тесту або професіоналізмі лікаря. 

 

Три слова: невизначуване вірусне навантаження!

Давай для початку розберемося, що взагалі таке вірусне навантаження. Якщо коротко: це кількість вірусу ВІЛ у крові інфікованого. Вона показує скільки вірусних частинок в 1 мл крові. Чим вище кількість вірусу, тим більше ризик передати його іншому, наприклад, під час незахищеного сексу. Чим вище вірусне навантаження, тим швидше слабшає імунітет, що підвищує можливість зараження інфекціями, з якими організм зазвичай легко справляється. 

Ефективно знижувати показники допомагає антиретровірусна терапія. Це спеціальні ліки, які приймають ВІЛ-позитивні люди, щоб уповільнити розвиток вірусу. Сьогодні регулярний прийом таблеток дозволяє ВІЛ-інфікованій людині жити довго й щасливо (хоча друге вже залежить не від препаратів), так як ВІЛ не переходить у СНІД. 

При правильному прийомі терапії, вірусне навантаження знижується настільки, що стає невизначуваним (менше 50 копій у мілілітрі крові), а експрес-тести можуть не показувати наявність вірусу. Але це не означає, що ВІЛ взагалі зник з організму. Якщо робити перерви або кинути терапію, вірусне навантаження буде знову зростати. 

Багато досліджень показують, що ВІЛ-позитивна людина з невизначуваним вірусним навантаженням, не може передати вірус іншому, навіть при незахищеному проникаючому сексі. Тобто «невизначуваний = не передає»« Поки не існує жодного підтвердженого випадку, щоби позитивний партнер у дискордантной парі (у партнерів різний ВІЛ-статус) заразився, за умови, що в іншого – та сама невизначувана вірусне навантаження. 

Це дає впевненість ВІЛ-позитивному партнеру, що він ніяк не заразить іншу людину. Це допомагає будувати нові відносини й реально змінює життя. 

Звичайно, ніколи не варто забувати про безпеку. По-перше, повинна бути повна впевненість, що ВІЛ-позитивний партнер регулярно приймає антиретровірусну терапію і проходить обстеження. А по-друге, не потрібно забувати про інші захворювання, які передаються статевим шляхом. Загалом, презервативи наше все! 

А ще великий плюс у тому, що знання про це і про ВІЛ у цілому уповільнюють поширення інфекції в суспільстві, а також знімають стигму з ВІЛ-позитивних людей.

Кожна ВІЛ-позитивна людина – це в першу чергу людина. Людина зі своїми особливими рисами характеру, зі своїми страхами, зі своїми захопленнями й щасливим спогадами. Це може бути альтруїст, егоїст, нарцис, добряк або цинік, юрист, банкір, безробітний або співак. Це може бути гетеро, гей або бісексуал. Це може бути хто завгодно. ВІЛ-статус не визначає особистість. Це одна з особливостей, яка, на жаль, іноді може грати вирішальну роль для людини. І справа не в самій хворобі, а в тому, як суспільство може реагувати на людину, яка не просто не заразить вірусом, а й часто приділятиме особливу увагу своєму здоров’ю та здоров’ю близьких ❤️ 

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.