Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Що таке фаббинг?

Оновлено

Траплялося з тобою таке, що зустрічаючись із друзями, у якийсь момент усе починали скролити стрічку в Instagram, перевіряти лайки в Тік-струмі, обробляти сторіз, залипати в чаті Телеграма? А чи траплялося так, що це робити и ты? 

Давай сьогодні в нашій рубриці #ДокторГугл поговоримо про фаббінг. 

Сам термін походить від двох слів: phone (телефон) і snubbing (зневажливе ставлення).

Фаббінг-це зловживання телефоном під час комунікації з іншими людьми. Коли ти або хтось із твоїх друзів постійно відволікається на соцмережі під час вашої зустрічі-це і є фаббінг. Швидше за все, з цим зіштовхуватися кожна.

Сьогодні фаббінгу присвячують цілі дослідження, так як, на перший погляд, незважаючи на всю нешкідливість, з ростом ролі гаджетів у нашому житті, фаббінг стає реальною проблемою. 

Так, поглядати в телефон на побаченні або прогулянці з друзями може здаватися просто не дуже хорошою звичкою, хоча, у цілому, не мати ніяких серйозних наслідків. Але це не завжди так. 

За підсумками одного американського дослідження, яке проводили Джеймс Робертс і доктор Мередіт Девід із Бейлорського університету, з’ясувалося, що майже половина з опитаних учасників вважає, що їх партнер залежний від фаббінга, а для чверті пар – це головна причина конфліктів. 

Та й за «доказами» далеко ходити не потрібно. У будь-якому кафе можна побачити багато пар або компаній, які, чекаючи своє замовлення, скролять і скролять стрічки соцмереж. Ми й самі напевно можемо згадати дуже багато випадків, коли телефон ставав головним героєм наших зустрічей. 

Ми відволікаємося на телефон, щоби відповідай людині, яка знаходиться далеко від нас, забуваючи про те, хто поруч. 

Іноді, дійсно, бувають термінові справи або повідомлення по роботі/навчанню, які потрібно негайно вирішити. Або ж ви з партером домовилися про те, що зараз хочеться просто залипнути в телефоні. І всім окей. 

Але погодься, що це не дуже приємно, коли під час розмови твій друг або подруга постійно поглядає на повідомлення, перевіряє лайки або взагалі веде переписку з кимось іншим. Здається, що іншій людині взагалі не цікаво, що ти там розповідаєш. До речі, згідно з дослідженнями, навіть присутність телефону на столі вже вносить напругу в комунікацію. 

Але й сам фаббер також багато чого втрачає. Відволікаючись на телефон, він втрачає нитку того, що відбувається, і навіть не може сповна насолодитися «тут і зараз», перебуваючи у віртуальному світі.

Як позбутися від фаббинга?

✔ Створи зони, куди не можна брати телефон. Наприклад, під час обіду з друзями телефон завжди повинен перебувати в сумці, а не на столі. А ще краще – вимкнути повідомлення, залишивши тільки найважливіші – від батьків або близьких. 

✔ Стеж за тим, скільки годин у день ти витрачаєш на телефон, а особливо на соцмережі. У багатьох гаджетах зараз є трекер, який відстежує, скільки часу ти проводить у кожному додатку. 

✔ Якщо ж фаббінгом займається ваш друг / подруга, можна прямо озвучити проблему, адже людина може навіть не помічати, що робить щось не так. Поясни, що тобі некомфортно, але не нападай. Швидше за все, це робиться не для того, щоби тебе образити, а абсолютно неусвідомлено. Також не заохочуй фаббінг: якщо твій партнер намагається показувати смішний твітт, який побачив прямо посеред вашої розмови, скажи, що не хочеш зараз витрачати на це час.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.