Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

«Біль, крики та сльози»: як жити з мамою, яка тебе б’є

Оновлено

Домашнє насильство – це не окей. За останні роки про нього почали говорити частіше та голосніше. Ми поговорили з дівчиною, чия мама систематично била її, не підтримувала та вигнала з дому. Дівчина хоче залишатися анонімною, тому всі імена та місто ми замінили.

Віра, з чого все почалося?
Мої стосунки з мамою завжди були далекі від ідеалу. Сварки на порожньому місці, крики, бійки та вічні приниження. Мама завжди казала, що хлопчики мого віку хочуть лише сексу, і забороняла мені заводити стосунки. Через таку сімейну атмосферу у мене не складалися стосунки, а друзів було зовсім мало.

Як ти справлялася з такими приниженнями?
Насправді мені допомагала музика. Я часто тікала з дому, щоб просто побути на самоті і не чути все це. Вмикала улюблені пісні та забувала про проблеми. Школу я намагалася не пропускати, бо дуже хотіла вступити до університету та поїхати від мами. І, напевно, навчання теж допомагало тікати від цих проблем. У мене є подруга, вона в курсі всього, що відбувається, і її підтримка для мене дуже важлива. Напевно, саме через цю людину я все ще тут.

«Це було найкраще літо, що запам’яталось»
Літо було класним, насправді. Напевно, найкраще, з усіх, які я мала. Іспити склала, вступила до університету, а на літо вирішила влаштуватися на роботу, щоб були гроші для переїзду до Києва.

Мені запропонували вакансії офіціанткою в ресторан при готелі. Робота була на морі, тож я дуже швидко погодилася і почала збирати речі. Саме там мені вдалося завести нові знайомства і класно провести час.

Там же я познайомилася з чоловіком… Ми багато часу проводили разом, спілкувалися, і для мене було дивно, що він так щиро вірить у мене та поділяє мої цінності.

З ним ми часто говорили на тему аб’юзу в сім’ї і саме про мою ситуацію. Максим мене підтримував, але пропонував поговорити з мамою і спробувати помиритися, адже скоро мені їхати і ми далеко одна від одної. Я весь час заперечувала цю ідею, але, коли приїхала додому, я була в класному настрої і згадала його слова.

Взяла всі сили в кулак і вирішила востаннє спробувати змиритися з мамою. Хоча зараз мені здається, що це була якась пунктика для мене. Довести мамі, що я вже доросла і сама можу приймати рішення.

«Це було моє найжахливіше рішення»
Я зробила нам чай, покликала маму на кухню та почала розповідати. Спочатку я розповіла про роботу і нових знайомих, потім ми говорили про море, мої вечірні прогулянки та посиденьки на пляжі. Мама, насправді, була рада, що на літо я знайшла роботу і провела час з користю.

На роботі я вперше спробувала алкоголь і вирішила розповісти про цю маму. В цей момент її гарний настрій повільно випаровувався, але я сама не помітила, як підвела розмову до першого сексу, а точніше, до першого чоловіка.

Починаю розповідати, що познайомилася з одним хлопчиком, а точніше чоловіком.

«Я побачила Максима ще першого дня, на знайомстві з персоналом. Там він там працює аніматором. Ми спілкувалися щодня, а після вечері ходили на пляж і проводжали захід сонця. Це були найромантичніші 2,5 місяці, я ніколи не відчувала таких почуттів», — у цей момент я вже розуміла, що розповісти мамі було жахливим рішенням, але вирішила все-таки продовжити. Як кажуть, втрачати вже нема чого.

«На крайньому шоу Максим попросив діджея увімкнути нашу пісню, яку ми слухали щовечора на березі моря. Чую пісню і розумію, що просто так їхати і прощатися не хочу, і він також. Я бачу, що Максим показує убік свого номера. Я збираюся з думками та йду за ним. У номері ми танцювали під звуки нашої пісні, яку вже ледве чути було. Танцюємо, обіймаємося, сміємось і починаємо цілуватися. Це був наш перший поцілунок, а потім мій перший секс. Я не жалкую про це. Навпаки, навіть дуже рада, що це сталося саме з Максимом».

У цей момент я дивилася мамі в очі та побачила там розчарування та злість.

«Літаючі тарілки, кружки і все, що потрапило під руку»
Я до останнього вірила, що мати зрозуміє мене, але так не сталося. Декілька секунд мовчання, а потім у мене полетів чай, який я зробила для неї. Були крики, мати, образливі вислови та все, що можна взагалі почути — було там. У цей момент ніби зупинився час, я плачу, дивлюся на маму, що кричить, і не розумію, що я зробила не так. Вибігаю з кімнати і вирішую вкотре втекти з дому, але мама мене зупиняє і каже, що я нікуди не піду. Я вириваюся і все-таки тікаю … Вся в сльозах і з великою образою всередині починаю дзвонити подрузі з роботи. Вона заспокоює мене та запрошує до себе.

Я переночувала в неї і вранці вирішила поїхати додому за речами, тому що ввечері у мене був поїзд до Києва і новий виток життя, адже я вступила до університету і нарешті житиму сама.

Виходжу з ліфта та бачу свої речі біля дверей. Починаю знову ридати, стукаю до мами, але вона не відповідає. Збираю речі і знову їду до подруги.

«Це ще не кінець»
Всю ніч у поїзді я думала про те, чому мої стосунки із мамою саме такі. У цей момент я відчула, що мені потрібна підтримка ззовні. Підтримка професіонала. Але після мами мені було складно довіритися дорослій людині. Тому я продовжувала виливати душу подрузі, і, дякую їй за це.

Окрім образи на маму мене турбував ще один момент. Секс із Максимом був незахищений і я переживала про те, що можу бути вагітною. Перша затримка і в мене починається паніка і думки «невже мама мала рацію». Тоді я ще не знала, що може статися гормональний збій, я думала лише про те, що моє життя тепер не буде колишнім.

Минув місяць, два, місячні вже йшли стабільно, але ця, мало не параноїдальна думка про вагітність, мене не покидала. Одного дня мені трапилася реклама Тинера про психологічні консультації. Як же вчасно, подумала я, але так і не наважилася написати консультантам. Тому я стежила за Тинером в інстаграм, де й дізналася багато нового для себе. Приблизно через місяць після знайомства з Тинером я все ж таки вирішила написати консультантам.

Спочатку я спілкувалася з консультантом, але потім мене пов’язали із психологом. Я почала переживати, що там буде «доросла тітка», яка зовсім не зрозуміє мої проблеми, але виявилося якраз навпаки. Ми довго спілкувалися, було кілька сеансів. Я розповіла про свою тривогу щодо вагітності. Ми обидві розуміли, що такого не може бути, бо минуло вже багато часу. Тому вирішили розібрати тему вагітності і що взагалі може статися, якщо все-таки так.

Мені стало набагато легше та спокійніше. Окрім тестів, я вирішила сходити до гінеколога та переконатися у всьому на 100%.

«Що б я порадила дівчаткам у такій ситуації»
Це дуже складне та глибоке питання. Спочатку потрібно розібратися в собі, зрозуміти, що з тобою відбувається і з яких причин. Не бійся відкривати серце іншим, адже підтримка — це дуже важливо.

Напружені стосунки з батьками, перший секс – для мене це складні теми, а перша досі у підвішеному стані. Але я хочу сказати, що все, що відбувається у твоєму житті, — це випробування. Ти маєш їх пройти, щоб стати сильнішим. І ніхто крім тебе цього не зробить. Хочеш говорити про перший секс з мамою, стосунки з якою далекі від ідеалу? Говори! Роби те, що тобі здається правильним, і неважливо, що скажуть інші з цього приводу. Це твоє життя і ти маєш право нею розпоряджатися

Від команди Тинера хочемо сказати, що яка б проблема тебе не турбувала, пам’ятай, що все це можна вирішити. Якщо тебе щось турбує, пиши нашим рівним консультантам, вони завжди готові підтримати тебе.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.