Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

10 ознак ментального розладу

Оновлено

Експерти вказують на деякі фізичні та психічні ознаки, які можуть повідомити нам про емоційний стрес.

   Можливо, сьогодні у тебе той самий «поганий день», може, ти так себе почуваєш  протягом кількох тижнів.  Домінує почуття занепокоєння, тривоги, ти перевантажений, відчуття, начебто ти знаходишся за крок від «останньої краплі».

   Ти можеш бути здивований, але лікарі вважають такий стан зовсім

нормальним явищем, такий стан є одним із компонентів людського існування. Занепокоєння, спричинене депресивним настроєм чи внутрішнім конфліктом, не свідчить про психологічні проблеми людини. Такі стани характерні для будь-якої живої істоти.

   Однак, якщо все твоє життя проходить за крок від «останньої краплі на чаші терпіння», і це починає ставати твоїм стилем життя – експерти стверджують, що це означає, що у твоєму розумі відбувається якесь несприятливе явище, яке потребує пильної уваги.

  Зверни увагу, як часто ти відчуваєш ці відчуття, як вони виникають і як довго вони можуть тривати; це може допомогти оцінити серйозність твоєї ситуації.

 Далі пропонуємо список симптомів, позначених для того, щоб допомогти тобі  поглянути на твої проблеми і зрозуміти їх.

   1. Порушення сну.

   Якщо ти помічаєш, що спиш довше або менше звичайного, тобі важко заснути, а якщо ти прокидаєшся після декількох годин сну – не можеш заснути знову. Експерти стверджують, що ти наражаєшся на серйозну небезпеку емоційного стресу.

    2. Різкі коливання маси тіла або раптові зміни в паттернах живленні. Також зверни увагу на відсутність апетиту – іноді це може бути ознакою депресії.

   3. Нез’ясовні фізичні розлади.

Проблеми пов’язані з емоційним стресом можуть проявлятися як головний біль, спазми в животі, діарея, запори, а також хронічні болі (найчастіше – болі в спині).

   4. У тебе є труднощі з подоланням гніву та контролем настрою. Коли ти наодинці почуваєшся добре, але вчителя, друзі, коханий/ кохана легко викликають гнів.

   5. Занепокоєння і нав’язливі думки.  Чи часто миєш руки без потреби?  Можливо, ти втратил радість життя і постійно турбуєшся  про те, що щось погане може статися? Тобі  проблематично вийти з дому, тому що ти зайнятий серією ритуалів – наприклад, перевіркою замків, чи вимкнена праска та плита, чи всі речі на місці?

   6. Хронічна втома та нестача енергії. Коли тіло не в змозі впоратися з емоційним навантаженням, воно просто починає відключатися. Найчастіше це виявляється у вигляді сильної втоми та слабкості.

   7. Проблеми із пам’яттю. Багато речей можуть викликати тимчасове погіршення пам’яті – одержимість проблемами на роботі, у навчанні, нестача сну.

   8. Ти уникаєш соціальних активностей.  Тобі  більше не приносить задоволення відвідування кінотеатру в компанії друзів?  Добре почуваєшся на навчанні, але як тільки приходиш додому – валишся з ніг?  У тебе є схильність відхиляти запрошення на заходи лише тому, що почуваєшся краще вдома?

   9. Секс більше не приносить задоволення. Ти більше не відчуваєш задоволення, яке колись отримував, займаючись сексом? Ти любиш свого партнера, але не хочеш кохатися з ним? Якщо фізичні огляди показують, що все гаразд, причиною невдач у цій галузі, найімовірніше, буде депресія чи занепокоєння.

   10. Навколишні почали помічати твої  перепади настрою та незвичайну поведінку. Тобі здається, що твое життя тече в звичайному руслі, однак, твої друзі та родичі починають помічати і коментувати твою «непередбачувану» поведінку.

   Усі перелічені з пунктів відповідні підвиди ментального розладу.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.