Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Коливання настрою: це ок?

Хороша новина – погана новина – ок новина – жахлива новина

У звичайний час ми б сказали, що перепади настрою — це не ок, і слід звернутися за допомогою до спеціаліста, щоб виявити точну причину проблеми. Сьогодні все змінилося. Причину ми вже знаємо. Коливання настрою під час воєнних дій — це нормально! В умовах неймовірного стресу нашій психіці важко функціонувати так, як раніше, адже і живемо ми зараз не так, як раніше.

Наші емоції можуть змінюватися так:

  • розгубленість
  • тривога
  • злість
  • ейфорія
  • апатія

Як справлятися з перепадами настрою, якщо вони тебе турбують?

Бути добрим до себе. Якщо сьогодні ти прокинувся/лась з гарним настроєм попри все навколо — не звинувачуй себе. Якщо ж ти не можеш встати з ліжка через відчай — не звинувачуй себе. Ти маєш право на будь-які емоції будь-якої інтенсивності. Ти маєш право почуватися так, як почуваєшся.

Знайди собі справу. У багатьох із нас навчання та робота зупинилися з початком воєнних дій. Саме тому, зараз ми маємо знайти нову справу, яка відволікала б нас від постійного перегляду новин та негативних думок. Крім того, таким чином ми відновлюємо контроль хоча б над однією сферою нашого життя. Наприклад, можна навитися тому, як надавати першу медичну допомогу. А якщо ти знаходишся у відносній безпеці, розпочни вивчення іноземної мови.

Соціальна підтримка. Намагайся не закриватися від своїх близьких та не ізолювати себе від спілкування з ними. Відкидай думки про те, що твоє “ниття” нікому не потрібне або ти не хочеш заважати іншим своїми переживаннями. Якщо ж людей, з якими ти міг/могла б поділитися тим, що турбує, поруч немає, ти завжди можеш написати нашим консультантам на сайті. Вони вислухають, підтримають, допоможуть!

Фізична активність. Так, ми знаємо, що це банальна банальність. Але спорт, насправді, може допомогти. Тільки не виснажуй організм, а зроби найпростіше чи приємне: вправи на гнучкість, присідання, стрибки.

Сон. Ми розуміємо, що в сьогоднішніх реаліях доволі важко підтримувати здоровий сон, але намагайся не нехтувати ним, якщо це можливо. Хороший сон є запорукою нашого здоров’я!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.