Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Вторинна травматизація

Вторинна травматизація виникає тоді, коли ми не зіштовхуємося напряму з жахливими подіями, але бачимо та чуємо про страждання інших. Люди, які регулярно слухають або читають розповіді травмованих людей можуть самі отримати психологічну травму.

Вторинна травматизація може виникати у фахівців, які працюють у сферах, що пов‘язані з високим рівнем стресу (соціальні працівники, судді, терапевти, медичні працівники, працівники притулку для тварин тощо). Але вона може розвинутися у будь-кого під час перегляду репортажів, фотографій або після ознайомлення з деталями травматичної історії іншої людини.

Як виявити вторинну травму

Запитайте себе:

Ви спите більше, ніж зазвичай, не можете заснути або бачите кошмари?

Ви почали їсти більше або у вас, навпаки, погіршився апетит?

Ви проводите більше часу на самоті або відштовхуєте близьких?

Відмова від звичок також може бути ознакою того, що ви переживаєте вторинну травматизацію.

Як тільки ви розпізнаєте ці ознаки, настав час зробити паузу та подбати про своє психічне здоров’я.

Як попередити вторинну травматизацію

З часом вплив важкого контенту може негативно позначитися на нашому психічному здоров‘ї, тому важливо знати про інструменти для пом’якшення негативних наслідків.

Коли ви читаєте новини або переглядаєте соціальні мережі, перш за все, вимкніть звук. Дослідження показують, що звуки травми можуть бути більш шкідливими, ніж зображення. А де це можливо, також вимкніть і автовідтворення відео. Це дасть вам можливість самим приймати рішення дивитися чи ні той або інший контент.

Одна з важливих особливостей запобігання вторинній травмі – знання себе, а отже, знання того, які образи впливають на вас найбільше. Для деяких людей плач іншого є особливо травматичним, а для когось це можуть бути тілесні ушкодження. Розуміння власної чутливості має вирішальне значення для запобігання травми, оскільки це дозволяє підготуватися. 

Вам необхідно подумки підготуватися до того, що ви збираєтеся побачити, а також попередити інших про травматичні фото, які ви плануєте поширити. Наприклад, перед тим, як робити репост на свою сторінку, попіклуйтеся про те, щоб основне фото не містило важких подробиць.

Створіть безпечне місце. Якщо ви знаходитеся вдома, намагайтеся не переглядати страшні кадри, наприклад, у ліжку, в якому спите. Важливо мати місце, де ви свідомо будете уникати важкої інформації.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.