Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як допомогти заспокоїтися близькій людині

Оновлено

Різні люди реагують на стрес по-різному. Хтось замикається в собі, а когось охоплюють емоції. Як же допомогти близькій людині впоратися з гострими реакціями на стрес?

Заспокойся. Набагато легше заспокоїти когось, якщо ти сам/а тримаєш свої емоції під контролем. Твоя мета — допомогти, а не вилікувати людину чи повністю позбавити її від тривоги.

Не бери на себе велику відповідальність, адже сам/а можеш потрапити в пастку та перейняти паніку.

Не давай зайві поради. Пам’ятай, що не кожна техніка підходить для всіх. Глибоке дихання та інші методи релаксації можуть принести користь, але вони часто допомагають найбільше, якщо практикуються регулярно. Звичайно, ти, можливо, чув/ла, що йога, медитація або відмова від кофеїну можуть допомогти. Але ти не знаєш на всі сто, що твій друг уже спробував, якщо він/вона тобі не сказав/ла. Якщо у тебе є особистий досвід, ти можеш сказати: «У мене теж бувають такі ситуації, і я вважаю, що йога дуже корисна. Якщо тобі цікаво це спробувати, ми могли б займатися разом».

Дай виговоритися. Насамперед людина повинна сказати вголос усе, що її непокоїть. Звісно, не варто нікого змушувати це робити, якщо вона хоче побути в тиші, але будь готовий/а просто слухати про те, що хвилює твою близьку людину.

Доторкнися. Поклади руку на плече або спину, візьми за руку. Але переконайся, що людині комфортні будь-які дотики. Це одна із технік заземлення, яка може повернути людину в момент.

Запитуй. «Чи можу я чимось допомогти?» Можливо, твій друг або член сім’ї вже знає, як ти можеш його підтримати. Наприклад, спокійно розмовляти з ними або робити разом дихальні вправи. Розуміння того, що поруч є хтось, хто знає, що робити, може допомогти твоїй близькій людині почуватися безпечніше та спокійніше.

Не знецінюй переживання. Уникай фрази: «Іншим зараз гірше» або «Візьми себе у руки». Деяким людям допомагає заспокійливий, знайомий голос, але намагайтеся уникати  таких слів, а також повторень на кшталт «не хвилюйся» чи «все буде добре». Звичайно, ти робиш це, щоб допомогти, але твої слова зараз можуть зробити ситуацію більш напруженою.

Краще запитуй, чи хоче він/вона вийти з кімнати та піти кудись ще, нагадуй їм про дихання, підтримуй діалог, якщо людина не проти.

Піклуйся. Запропонуй принести води або зробити чаю, допомогти переодягнутися чи умитися.

Пам’ятай, що це лише рекомендації. Тільки ти можеш знати, як краще допомогти заспокоїтися своїм близьким.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.