Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Cамообiйми: чому це важливо

10-секундні обійми на день можуть допомогти боротися з інфекціями, зміцнити імунну систему та зменшити втому. Обхопивши себе руками, ваше тіло і мозок посилають сильне повідомлення: ти у мене, я люблю тебе, ти в порядку!

Покращення настрою

Дотик, навіть власний, сприяє розслабленню, оскільки знижує рівень кортизолу (гормону стресу) у нашому тілі. Звичайно, обійми не вирішать повністю всі наші проблеми, але можуть допомогти зняти стрес. Тож наступного разу, коли ти відчуватимеш напругу, приділи час міцним і довгим самообіймам.

Обійми також підвищують рівень окситоцину. А це призводить до зменшення почуття гніву, самотності та ізоляції.

Спiвчуття до себе

Співчуття до себе може знизити рівень кортизолу та покращити загальне самопочуття. А самообійми — це один зі способів проявляти співчуття! Вони посилюють почуття любові та ніжності до себе. Такі практики допомагають нам легше приймати себе таким, якими ми є, і можуть заспокоїти у складні часи.

Почуття безпеки

Обіймаючи себе, можна відтворити ті самі відчуття комфорту та безпеки, коли тебе обіймає близька людина. Думай про самообійми як про своєрідну заміну, поки не зможеш знову обійняти когось іншого. Крім того, це може нагадати тобі про твою силу. Замість того, щоб чекати, поки хтось інший запропонує підтримку і допоможе, ти можеш зробити це самостійно.

Полегшення болю

Дослідження, проведені у 2015 році, показують, що гормон окситоцин, який виділяється при заспокійливому дотику, може відігравати роль у знеболюванні. Крім того, обійми вивільняють ендорфіни. Ендорфіни є природними знеболювальними засобами організму!

Інструкцiя «Самообiйми»

  • Розташовуй руки так, щоб це було природно та комфортно. Наприклад, склади руки на животі або трохи нижче грудей. Це може бути простіше, ніж обіймати себе навколо грудей.
  • Уяви, яких би обіймів ти зараз хотів/ла. Міцних? Або, навпаки, більш м’яких, заспокійливих?
  • Обіймай себе стільки, скільки буде потрібно.
  • До речі, погойдування вперед-назад можуть справляти терапевтичний ефект.
  • Якщо тобі не хочеться обіймати себе, спробуй погладити свої передпліччя або плечі.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.