Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Чи може похід в музей зняти стрес?

Стільки щоденного стресу як за останні місяці, ми не відчували, мабуть, ніколи. І якщо короткі несильні переживання є корисними, то на довгій дистанції сильний стрес може дуже нам нашкодити. Ми не можемо зупинити війну, але ми можемо подбати про свою психіку.

Похід в музей — чудовий спосіб знизити свій рівень стресу. Не йогою ж єдиною!

Одне із досліджень, проведене науковцями Клоу і Фредхой, показало, що після візиту музею під час обідньої перерви, стрес (загальне відчуття добробуту) 28 містян знизився на 45%. У них знизився також і рівень кортизолу в слині.

Інше дослідження, проведене у 2019 році, показало, що рівень стресу у людей, що відвідали Музей мистецтв Bellevue в Сіетлі, впав на 72%

У ще в одному дослідженні у молодих здорових жінок оцінювали кров’яний тиск і частоту серцевих скорочень до та після відвідувань Національної галереї сучасного мистецтва в Римі.

Під час одного візиту досліджувані оглядали фігуративне мистецтво; під час іншого — сучасне. Під час споглядання фігуративізму в учасниць знизився систолічний артеріальний тиск. Це вважається ознакою зниження стресу, оскільки, як відомо, стрес підвищує артеріальний тиск.

Крім того, відвідини музею — це корисний досвід, що стимулює позитивні емоції, а мистецтво може допомогти нам боротися з відчуттям ізоляції.

Також відвідування музею сприяє роздумам, які дають нам змогу по-іншому думати про себе та своє життя, утворити нові зв’язки та відкрити для себе нові перспективи. У музеї ми можемо ніби відмежуватися від зовнішнього світу, зануритися в інші епохи та відкирити нові перспективи.

Не хвилюйся, що ти не знаєшся на епохах чи біографіях художників. Пам’ятай, що немає правильного чи неправильного погляду на мистецтво, тим паче коли ти прагнеш зняти стрес. Просто дивися на витвір мистецтва і постав собі такі запитання:

  • Чи подобається тобі цей витвір?
  • Чому?
  • Чи нагадує він тобі про щось?
  • Які емоції викликає?

Сьогодні у відносно безпечних регіонах України поступово відкриваються музеї, а в Європі іноді можна потрапити в галерею або музей безкоштовно!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.