Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Підлітки та війна. Історія Маші

Оновлено

Як підлітки переживають війну? Що допомагає їм справлятися? Своїм досвідом та думками ділиться Марія, активістка Teenergizer.

Марiя, 16 рокiв, Київ

Яким ти пам’ятаєш ранок 24 лютого?

Мені снився жахливий сон, у якому було червоне небо і я бігала по полю з рушницею і не розуміла, чому на моїх руках кров. Було червоне небо, лунали крики та звук гармат, а я намагалась знайти своїх людей і допомогти їм. Я була вже дорослою у цьому сні. Раптом, щось гучне пролунало поряд зі мною, і я одразу ж прокинулася від звуків телефону, який розривався від дзвінків подруги. Вона у розпачі промовила: “Маша, почалась війна”.

Якби тебе попросили описати пережите чи своi почуття одним словом, яке б слово це було?

Болючий гнів

Яким було твоє життя до початку вiйни?

Я вчилася у дистанційній школі. Була відмінницею. Також заробляла тим, що ворожила на Таро та намагалась знайти собі ще одну роботу) Моє життя задовольняло мене у всьому, в мене був живий контакт з моїми друзями, я гарно проводила свій час.

Які плани ти мала на 2022 рік? Про що мріяла?

Зміцнити свою психіку, пропрацювати свої травми та недоліки й зліпити кращу версію самої себе. Було у планах вдосконалити своє фінансове становище та налагодити стосунки не тільки з друзями).

Як тобi вдається зберiгати своє ментальне та фiзичне здоров’я?

Це було дуже складно. Я не виходила з дому майже місяць і намагалась знайти сили піднятись з ліжка. Я почала дуже погано їсти, нехтувати гігієною та змирилася з тим, що я не можу вже нікуди поїхати, хоча я була готова у будь-який момент бігти у безпечне місце, але мої батьки цю ідею не дуже оцінили.

На диво, мені допомогли комп’ютерні ігри, це майже єдине, що мені приносило хоч трохи позитивних емоцій, і я пам’ятала, що я ще жива. Друзі та психолог також були поруч зі мною, тому за допомогою їх підтримки мені стало значно краще.

Якi поради ти б могла дати людям для того, щоб вони легше впоралися з подiями, що вiдбуваються?

Не бійтеся говорити про те, що ви зараз відчуваєте, ви не одні.

Також, будь ласка, почніть отримувати психологічну допомогу, у такі моменти дуже небезпечно залишатись на самоті. Цей стан не буде завжди, ви обов’язково виберетеся з цього, я вам обіцяю. Знайдіть справу, яка може зайняти вас від негативних думок і допомогти виразити все те, що ви відчуваєте.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.