Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Чого не чекати від психотерапії?

Оновлено

Проблеми, скоріше за все, швидко не вирішаться

Наші переживання та проблеми накопичуються все життя, і чекати, що вони всі вирішаться магічним чином за один-два сеанси – не варто.

Деяким людям взагалі досить складно відкрито говорити про свої життєві обставини, тому потрібен деякий час, щоб звикнути до психолога та бути відвертими. А для інших, наприклад, виговоритися – це вже велике полегшення, і навіть один сеанс може допомогти. Та попри це, дуже малоймовірно, що за годину терапії відбудуться кардинальні зміни, а давні моделі мислення докорінно зміняться.

Крім того, тривалість терапії залежить від її напряму.

Це не легко

Терапія – це здебільшого робота над собою. Згадувати найважчі моменти життя, аналізувати свою поведінку, визнавати помилки, прощати – це не просто. Іноді терапія може викликати складні переживання та навіть погіршення стану, але не довготривалі. У такі моменти варто подумати: можливо, слід дати собі трохи часу, щоб побачити, чи цей важкий момент є трампліном до чогось кращого в перспективі?

Але ти в цьому процесі не сам/а! Твій терапевт – це твоя підтримка!

Психолог не дає інструкцію до життя

Замість того, щоб говорити тобі, що і як робити, терапевт ставитиме запитання, щоб допомогти зрозуміти, що хочеш робити саме ти. Ми самі обираємо свій шлях, а терапевт допомагає нам його знайти!

Терапія не перетворить тебе на когось іншого

Хороші терапевти допомагають людям бути тими, ким вони хочуть бути, а не тими, ким, на думку терапевтів, вони повинні бути. Терапія може допомогти тобі розкрити яскраві сторони, побороти тривогу, позбутися комплексів, пережити важкий період, але вона не змінить твою особистість.

Метчу може не статися

Іноді потрібен час та декілька зустрічей, щоб зрозуміти, чи підходить тобі цей спеціаліст. Можливо, тобі доведеться зустрітися з більш ніж одним психологом, перш ніж знайти «свого».

Щоб зрозуміти, чи підходить тобі психолог, постав собі такі питання:

  • Чи терапевт відповів на твої запитання про свій досвід, освіту та методи роботи?
  • Чи терапевт ставить вдумливі запитання?
  • Враховуючи будь-які труднощі, які виникли на початку психотерапії, наскільки комфортно ти почуваєшся з терапевтом/ою та щиро можеш із ним/нею говорити?
  • Чи подобається тобі ступінь взаємодії терапевта з тобою, гумор, здатність сприймати та реагувати на твій емоційний стан під час сеансу?

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.