Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як ми змінюємося впродовж життя

Отож сьогодні маємо зачепити таку цікаву тему як зміни людини впродовж дитинства/юності/молодості/дорослості. Які звички та навички ми змінюємо? Якими стаємо при дорослішанні?

На жаль чи на щастя, кожен з нас має багацько факторів впливу на наш емоційний стан, а як ми вже знаємо: повторна дія/емоція = звичка. Тож з одного вікового циклу в інший ми переходимо з різним набором звичок, як фізичних, так і ментальних.

Віковий цикл на думку астрологів, філософів та багатьох вчених-дослідників (навіть Карла Густава Юнга) триває 7 років, після чого змінюється на наступний (до речі, Тінеру того року виповнилось 7!).

ЦИКЛ 1. Перші 7 років (початок): становлення внутрішнього світу дитини, формування перших питань про сенс життя і про прекрасне, перших мрій і прагнень. У цей час людина отримує перші відповіді та створює перші уявлення про світ.

Говорячи про цей вік, психологи згадують про схильність дитини до вигадок — «плутання» світу своєї уяви з дійсністю, наділення неживих предметів й персонажів душею. Філософи в цій ситуації, можливо, порадили б наступне: «Милі батьки, постарайтеся, щоб це у вашої дитини не пройшло»,— оскільки те, що ми поверхнево називаємо вигадками, насправді є проявом цінної якості, котру було б вельми корисно розвинути.

Дитина здобуває досвід і знання завдяки так званому процесу внутрішнього діалогу, що набуває кульмінації у віці п’яти років. Якщо в цьому віці в житті людини не вистачає любові, теплоти та батьківського авторитету, дружби та розуміння, все подальше життя людина може відчувати себе позбавленою любові, і буде стикатися з проблемами у відносинах з іншими людьми та в адаптації до соціального середовища.

ЦИКЛ 2. У період життя з 7 до 14 (дитинство) дитина знайомиться зі світом речей. Оскільки людина має справу з матеріальними цінностями, вона отримує, як правило, перші кишенькові гроші від батьків, якими сама має розпоряджатися, сама повинена розподіляти, на що їх витрачати. Також підліток отримує наставлення про те, як він повинен дбати про своє особисте майно.

Дитина поринає в матеріальну сферу життя і має вчитися орієнтуватися у світі матеріальних речей. Навчання полягає у копіюванні зразків, засвоєнні традицій, у дотриманні правил поведінки.

Принцип «Я» починає діяти. З цього моменту вона намагається висловлювати свої внутрішні переживання у поведінці, провокує виникнення ситуацій, що тестують реакції його власної душі та тіла, реакції членів сім’ї та однолітків. Щоб сформувати своє «Я» і відчути його потенціал, дитина має показувати право на індивідуальну поведінку, спостерігаючи на зворотний зв’язок від оточення.

Підліток вчиться дізнаватися межі, поставлені батьками, вчителями, товаришами. А ще цей і наступний цикл підліток активно шукає відповідей та підтримки у таких самих як і він.

Все, що відбувається протягом цього періоду, має великий вплив на розвиток здібностей самовираження та можливості проявів ззовні.

ЦИКЛ 3. Вік 14-21 (юність) — це розвиток усіх духовних відносин, духовна інтеграція, розширення духовних інтересів, вибір професії, психологічний рівень, емоційний та розумовий розвиток. Емоційна орієнтація «Я» на співпрацю, друзів, приятелів, первинні знання про культуру, релігію, створення свого власного кола спілкування.

Протягом цих років насамперед зав’язуються духовні відносини. У цей час людині хочеться знайти хороших друзів, людина не бажає ні в якому разі бути одна. Вона часто полемізує у нескінченних бесідах із друзями та знайомими, із родичами чи іншими людьми «про життя». Це період навчання та пізнання, в який перевіряються всі духовні здібності та отримані знання застосовуються для розуміння та роз’яснення законів навколишнього середовища.

Поява сексуальності у житті людини відповідає народженню його поза психічною матрицею батьків та сім’ї. У цей момент підлітку необхідно свідомо відокремитися від матері та батька, від їх бездоганного образу, створеного у дитинстві. Він має побачити їх дорослими очима, з правом на помилку. Проблема відповідальності в особистих відносинах, і проблема взаємин — головний виклик, кинутий підлітком суспільству.

ЦИКЛ 4. Третій кризовий період (від 18 до 22 років — молодість) пов’язаний із пошуком власного місця у цьому складному світі. Приходить розуміння того, що чорно-білі фарби попереднього періоду вже не годяться для того, щоб розуміти всю палітру зовнішнього світу, який набагато складніший і не однозначніший, ніж здавався досі.

На цьому етапі знову може з’явитися незадоволеність собою, страх, що «я не відповідаю, я не зможу…».

Адже йдеться про пошук власного шляху в цьому нелегкому світі, самоідентифікацію, як кажуть психологи. При невдалому проходженні даної кризи є небезпека потрапити в пастку самообману: замість власного шляху, шукати об’єкт для наслідування або «широку спину», за яку можна ховатися все життя, або, навпаки, почати заперечувати всілякі авторитети. Про вдале проходження кризи свідчить вміння спокійно і з повною відповідальністю прийняти самого себе таким, яким ти є, з усіма недоліками та перевагами, знаючи, що власна індивідуальність важливіша.

Текст підготувала Аня Котлярова 

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.