Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Надання психологічного консультування підліткам в Україні

Оновлено

Перебої з електроенергією та інші труднощі воєнного часу не завадили Тінерджайзер провести тисячі сеансів рівного консультування для молодих людей і надавати життєво важливу підтримку молоді, яка живе з ВІЛ чи СНІДом. 

Після російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року, партнер Всесвітнього Фонду для Дітей (GFC) Тінерджайзер відчув значне зростання попиту на свої послуги рівного консультування.

Молодіжна організація, яка була заснована в Україні у 2013 році, також помітила зміну в спектрі проблем, за якими молодь звертається за підтримкою. Занепокоєння щодо стосунків і школи значною мірою змінилось на депресію, тривогу, посттравматичний стресовий розлад та інші проблеми психічного здоров’я, спровоковані або загострені війною.

«Молоді люди, вони втратили свої мрії. Ціле покоління моїх друзів, молодих жінок, студентів і дітей покинули свої міста, селища і села, залишивши свої домівки, навчання і членів своїх родин», – пояснила Яна Панфілова, засновниця Тінерджайзер і голова правління організації. 

«І ще мільйони все ще знаходяться в Україні, захищаючи наші міста та наші домівки від російської армії, яка ґвалтує та вбиває», – додала вона.

У 2022 році 150 рівних консультантів Тінерджайзер, які є підготованими студентами-психологами, надали понад 26 000 консультацій, вислуховуючи, підтримуючи та, за необхідності, направляючи підлітків і молодих людей до штатного психолога організації. І це незважаючи на часті відключення електроенергії, спричинені російськими бомбардуваннями, які переривають онлайн-консультації, які пропонуються через чат, і незважаючи на те, що деяким співробітникам Тінерджайзер довелося покинути Україну. Яна, наприклад, знайшла притулок у Німеччині, а інші члени команди Тінерджайзер роз’їхалися по світу. 

Консультування однолітків – це не єдиний спосіб, яким Тінерджайзер допомагає підліткам і молодим людям, які постраждали від війни. Організація також проводить групи підтримки для молоді, яка живе з ВІЛ, і виступає за зміни законодавства в Україні, які розширять доступ молоді до лікування психічного здоров’я. Нещодавно представники Тінерджайзер зустрілися з першою леді України Оленою Зеленскькою, щоб надати свій внесок у нову національну програму психічного здоров’я. 

Тінерджайзер також підвищує обізнаність про проблеми, з якими стикаються молоді люди, які живуть з ВІЛ чи СНІДом, під час доступу до лікування. Збої в медичних послугах і матеріально-технічні проблеми, викликані війною, ускладнили отримання антиретровірусних ліків, а також періодичне тестування, необхідне для контролю за станом здоров’я людей, які живуть з ВІЛ. 

Деяким молодим людям, які живуть з вірусом, також не дозволили звернутися за лікуванням за кордон. Передбачається, що люди, які живуть з ВІЛ, мають бути звільнені від урядових обмежень, які забороняють більшості чоловіків призовного віку – від 18 до 60 років – залишати країну. Але Тінерджайзер спостерігав випадки, коли молоді люди, які живуть з вірусом, не змогли отримати необхідний державний дозвіл на виїзд за кордон, і зв’язав їх із юридичною підтримкою.

Яна, якій 25 років і яка народилася з ВІЛ, заснувала Тінерджайзер, коли їй було 15 років, як групу підтримки однолітків для підлітків, які живуть з вірусом. Пізніше група вирішила розширити свою роботу, щоб охопити всіх підлітків з метою підвищення обізнаності про ВІЛ та припинення дискримінації людей, які живуть з ним. За словами Яни, стигматизація людей, які живуть з ВІЛ або СНІДом, широко поширена в Україні, частково через відсутність всебічної статевої освіти в школах і недостатню обізнаність про те, як поширюється вірус. Про це свідчить Опитування Фонду народонаселення ООН,  проведене в Україні у 2019 та 2020 роках. Опитування показало, що 19% вчителів, які брали участь в опитуванні і відповіли на це питання, вважають, що діти з ВІЛ не повинні навчатися з іншими дітьми. 

У 2021 році Глобальна мережа людей, які живуть з ВІЛ, обрала Яну для виступу на відкритті Наради високого рівня ООН з питань СНІДу на Генеральній Асамблеї ООН. Вона виступила від імені 38 мільйонів людей, які живуть з ВІЛ, у присутності глав держав, міністрів, послів та керівництва ООН.

За останні десять років Тінерджайзер виріс у регіональний молодіжний рух, який об’єднує молодих людей України, Казахстану, Киргизстану та Таджикистану. На додаток до служб психічного здоров’я та груп підтримки, він надає комплексне статеве виховання та пропонує підліткам можливість стажування.

«Унікальність Тінерджайзера полягає в тому, що кожен проект створюється підлітками для підлітків», — сказала Яна. 

Оскільки в Україні йде другий рік війни, Яна сказала, що існує нагальна потреба в додатковій психологічній підтримці для молоді. Вона хотіла б побачити широкомасштабну інформаційну кампанію з питань психічного здоров’я, а також заняття в школах, які б торкалися цієї теми. Враховуючи ефективність служби консультування Тінерджайзер за методом «рівний-рівному», вона також вважає, що розширення такого консультування в Україні може допомогти задовольнити деякі потреби країни у сфері психічного здоров’я.

«Нам потрібно вкласти більше грошей, більше інвестицій у цю тему, і ми повинні більше піклуватися про психічне здоров’я, особливо серед підлітків, особливо за допомогою рівного консультування», – сказала Яна. «У нашій культурі іноді підліткам важко повірити в дорослих, але вони довіряють своїм одноліткам». 

З початку війни в Україні GFC схвалив екстрені гранти на понад 2,5 мільйона доларів США для понад 65 місцевих партнерів в Україні та сусідніх країнах, які допомагають дітям і сім’ям, які постраждали від нападу, і біженцям, які тікають з країни. Через Український Фонд Екстреного Реагування, Тінерджайзер отримав гранти, фінансовані UBS та GlobalGiving.

Оригінал статті: Global Fund for Children 

Авторка Кіра Герні

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.