Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Питання до Тінера: В якому віці “позбуватися” цноти та інші

Консультанти Teenergizer відповідають на питання підлітків.

Що робити, якщо ти не вмієш заспокоювати й підтримувати людей, але друзі “депресивні”?

Відповідає консультантка Teenergizer Третьяк Лоліта:

Дуже важко дивитися на близьких людей в поганому, депресивному настрої і не знати, як їх підтримати й що сказати. Всі слова ніби здаються якимись не такими, важко сформулювати свою думку, або й взагалі голова робиться пустою — це знайомо, думаю, кожному. Хтось навіть видушує з себе фрази «Та не парся» або «Все ж добре» — і це може робити ще гірше, адже знецінює почуття іншої людини.

Що ж тоді робити? Не обов’язково придумувати цілі есе, або на всю показувати свої ораторські навички. Також не обов’язково бути головним мотиватором країни як МС Петя. Іноді людині просто достатньо знати, що вона не одна, що ви поруч з нею. Якщо ваш депресивний друг/депресивна подруга не проти — обійміть їх, розділіть з ними тишу, прийміть їхні почуття. Можна також сказати фрази «Я поруч», «Я готова/готовий тебе вислухати». При цьому не забувайте слухати уважно, не відволікаючись на телефон та не перебиваючи. Будьте чесними у своїх почуттях. Не слід вичавлювати з себе слова підтримки, якщо ви не знаєте що сказати. Можна навіть щиро сказати, що ви дуже хочете підтримати, але я не знаю навіть що сказати, проте хочете бути поруч.

В якому віці “позбавлятися” цноти? Почати статеве життя в 16 років — це ок?

Відповідає консультантка Teenergizer Волошина Марія: 

Насамперед варто зрозуміти, що багато залежить від темпу статевого розвитку та вміння людини бути чесною з собою. Перед тим, як наважитися на цей крок, необхідно пам’ятати, що все має відбуватися за взаємною добровільною згодою ОБОХ сторін. Ви маєте право сказати “ні” в будь-який момент статевого акту, незалежно від ситуації та ваших попередніх домовленостей.

Корисно буде також дати чесну відповідь на такі питання:

  • “Чи дійсно я хочу цього?”
  • “Чи не роблю я цього лише, щоб не бути білою вороною серед своїх друзів?”
  • “Чи не квапить/тисне/маніпулює мною партнер?”
  • “Чи не пошкодую я потім?”.

Перед сексом необхідно подбати про засоби контрацепції, перш за все, для того, щоб запобігти ВІЛ та іншим захворюванням. Найкращий варіант — проконсультуватися у лікаря (якщо страшно/з певних причин немає можливості проконсультуватися з дільничним лікарем, можна звернутися у дружні до молоді клініки, які є в більшості великих міст України).

Як перестати бути замкненому в собі, не боятися знайомитися з людьми, не боятися суспільства? Чому ми боїмося людей, якщо з самого дитинства виступаємо на конкурсах?

Відповідає консультантка Teenergizer Васильєва Уляна: 

Тема дружби та спілкування є цікавою та актуальною для багатьох людей. В дитинстві ми не маємо чіткого розуміння своїх інтересів, тому ми можемо довгий час спілкуватись з будь-якою дитиною на різні теми. Однак, дорослішаючи, наші інтереси стають більш чіткими, ми маємо менше часу на спілкування та менший запас різноманітних тем для розмов. Тому заводити справді цікаві знайомства складніше.

Перш ніж вступати в дружбу з іншою людиною, варто зрозуміти, чи маєте ви спільні інтереси (школа, університет, гурток по плетінню макраме або книги Гаррі Поттера) та чи відчуваєте потребу в спілкуванні. В іншому випадку ви не будете задоволенні якістю спілкування та ця дружба може вас втомити.

Ми шукаємо друзів, щоб не почуватись самотніми, або тому, що нам не вистачає яскравих вражень та подій у нашому житті. Однак, важливо не залежати від інших людей та навчитись насолоджуватись своєю компанією. Також важливо бути уважними до співзалежності з іншими людьми, оскільки це може заважати розвитку та зростанню.

Знайомство з новими людьми може бути викликом, особливо, якщо ви не впевнені у своїх навичках комунікації або не відчуваєте зручності у нових ситуаціях. Тому, важливо виходити зі зони комфорту та навчитись знаходити задоволення від нових досвідів та вражень. Чим частіше ви це робите, тим простіше далі. Всім цікавих знайомств!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.