Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як справитися з гнівом?

Для багатьох людей гнів – це негативна емоція, якої слід уникати. Звісно, кожен відчуває гнів, але в дитинстві нас не вчать, як справлятися з гнівом у здоровий спосіб. Може скластися враження, що єдиний спосіб реагувати на гнів – це крик або ж ігнорування своїх переживань.

Багато хто з нас має звичку придушувати свій гнів так майстерно, що нам може здатися, ніби ми його взагалі не відчуваємо.

В нашій культурі гнів = насильство. Незалежно від того, яка саме форма насильства – крик, заподіяння собі болю, чи заподіяння болю іншим – типова реакція на гнів, яку ми бачимо в медіа, є неконтрольованою.

Дівчата часто змушені приховувати свій гнів або повністю його ігнорувати, тому що наше суспільство не дає жінкам можливості гніватися. Подумайте про стереотипи, коли жінку називають “божевільною”, коли вона засмучена чимось у стосунках.

Чому ми не можемо просто ігнорувати гнів?

Проблема з придушенням емоцій полягає в тому, що вони ніколи не залишаються пригніченими назавжди. Вони завжди виходять назовні в той чи інший момент, часто тоді, коли ви найменше готові мати з ними справу. Гнів – це сильна емоція, і вона може мати потужні наслідки, якщо не виражати її належним чином. Придушення гніву може призвести до різких перепадів настрою, підвищеної дратівливості й навіть тривоги й депресії.

Гнів – це нормальна емоція. Ми всі відчуваємо його час від часу. Як і всі емоції, він приходить і йде, і не триває вічно, якщо ми дозволяємо собі відчувати його. Коли з’являється будь-яка емоція, ми можемо помітити її та знайти способи впоратися з нею. Подумайте про інші емоції, які ви відчуваєте. Коли вам сумно, ви можете поплакати, обійняти кота або подрімати. Це все безпечні способи впоратися зі смутком. Існують також безпечні способи вираження гніву.

Ось кілька порад щодо безпечних способів вираження гніву:

Використовуйте голос

Це не означає, що обов’язково потрібно кричати на когось. Це просто означає використовувати свій голос, щоб висловити інтенсивність того, що ви відчуваєте. Голосно поспівайте під улюблену музику або покричіть в подушку. Це також може означати розмову з кимось, якщо ви відчуваєте, що це вас підтримає.

Рухайтеся

Гнів – це сильна емоція, і часто може здаватися, що вона виривається з вас. Чудовий спосіб впоратися з надлишком енергії, який часто з’являється разом із гнівом, – це рухатися. Спробуйте потанцювати під музику, яка змушує вас відчувати себе сильним/ою. Або ж вирушайте на пробіжку чи швидку прогулянку. Будь-який вид інтенсивного руху, який змушує вас рухатися і розганяє кров, може бути корисним для роботи з почуттям гніву.

Будьте деструктивними (стратегічно)

Прагнення до насильства в гніві часто є способом позбутися хворобливої надлишкової енергії, яку може принести гнів. На щастя, це бажання можна задовольнити безпечними способами! Ось кілька ідей того, як бути деструктивним у безпечний, стратегічний спосіб, щоб допомогти зняти гнів:

  • Використовуйте боксерську грушу
  • Стисніть пластилін або іграшку для зняття стресу
  • Киньте щось м’яке
  • Розірвіть картонні коробки

Практикуйте поступове розслаблення м’язів

Гнів може викликати сильне напруження в тілі. Коли ви реагуєте на гнів, корисно прослідкувати, де саме він живе у вашому тілі. Це не тільки допоможе вам визначити, як відчувається гнів, щоб ви могли помітити його, коли він з’явиться в майбутньому; це також дозволить вам знати, на чому зосередити свою увагу, щоб розслабитися. Щоб визначити, де у вашому тілі живе гнів, ви можете зробити сканування тіла і практикувати усвідомленість, яка залучає тіло, наприклад, поступове розслаблення м’язів. На Spotify чи YouTube, є безліч безплатних медитацій зі скануванням тіла, які ви можете спробувати використати для того, щоб виробити звичку сканувати своє тіло на наявність ознак гніву. Як тільки ви помітите гнів у своєму тілі, ви можете зосередитися на розслабленні цієї ділянки. Поступове розслаблення м’язів допоможе вам повільно перевести тіло зі стану напруги в стан спокою та безпеки.

Знайдіть своє безпечне місце

Коли з’являються сильні емоції, такі як гнів, може бути корисно нагадати собі, що ви в безпеці й контролюєте себе. Де є місце, куди ви можете подумки відправитися, щоб нагадати собі, що ви в безпеці? Деякі люди обирають пляж чи гори як безпечне місце або кімнату свого дитинства.

Коли ви відчуваєте сильну емоцію, уявіть, що ви у своєму безпечному місці. Якщо це допоможе, носіть з собою нагадування про це або збережіть фотографію на телефоні, щоб подумки повернутися до свого безпечного місця!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.