Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

10 причин медитувати

Оновлено

Медитація, яку часто сприймають як шлях до самоусвідомлення, також може бути шляхом до кращого здоров’я. Cьогодні люди використовують медитацію, щоб впоратися зі стресом і занепокоєнням. Вона може допомогти принести спокій і розуміння людям, які часто відчувають тривогу.

Медитація — це сукупність технік, спрямованих на посилення уваги, емоційної обізнаності, доброти, співчуття, співчутливої радості та душевного спокою навіть у складних ситуаціях. Деякі люди знаходять, що регулярна практика медитації допомагає їм бути добрішими до себе і більш турботливими до інших. Вона також може навчити вас бути трохи менш реактивними, коли виникають складні ситуації.

Дослідження задокументували багато переваг регулярної практики медитації для здоров’я. Ось 10 з них:

1. Зменшення стресу: Медитація може зменшити стрес. Вона також може покращити симптоми станів, пов’язаних зі стресом, включаючи синдром подразненого кишечника та посттравматичний стресовий розлад.

2. Покращення пам’яті: Краща концентрація уваги завдяки регулярній медитації може покращити пам’ять і ясність розуму. Ці переваги можуть допомогти боротися з віковою втратою пам’яті та деменцією.

3. Посилення уваги: Медитація допомагає з концентрацією уваги, дозволяючи довше залишатися зосередженим.

4. Посилення сили волі: Медитація розвиває розумову дисципліну, необхідну для того, щоб уникнути шкідливих звичок.

5. Кращий сон: Медитація може скоротити час, необхідний для засинання, і поліпшити якість сну.

6. Менше болю: Медитація може зменшити біль і покращити регуляцію емоцій. Разом з медичною допомогою це може допомогти в лікуванні хронічного болю.

7. Зниження кров’яного тиску: Кров’яний тиск знижується під час медитації і з часом у людей, які медитують регулярно. Це може зменшити навантаження на серце і кровоносні судини та допомогти запобігти серцевим захворюванням.

8. Менше тривоги: Регулярна медитація допомагає зменшити тривожність. Вона також може допомогти з проблемами психічного здоров’я, такими як соціальна тривожність, страхи та обсесивно-компульсивна поведінка.

9. Менше депресії: Медитація може допомогти зменшити частоту виникнення депресії.

10. Більше співчуття: Медитація може допомогти вам краще зрозуміти себе, віднайти своє найкраще “я”, а також посилити позитивні почуття і дії по відношенню до інших.

Як медитувати

Існують сотні різних технік медитації, які варіюються від простих до більш складних. Найкраще почати з простої практики, яку з часом ви зможете включити у свій розпорядок дня. Ви можете робити це щодня в один і той самий час, навіть якщо для початку це буде лише кілька хвилин. З часом ви виробите дисципліну і навички з практикою. Виконайте наступні кроки для медитації:

1. Сядьте або встаньте в спокійному, тихому місці із заплющеними очима або подивіться вниз.

2. Встановіть часовий ліміт, особливо якщо ви тільки починаєте. Це може бути п’ять або 10 хвилин.

3. Відчуйте своє тіло. Переконайтеся, що ви стабільні і перебуваєте в тому положенні, в якому вам комфортно перебувати весь час.

4. Практика концентрації уваги: Зосередьте свою увагу на диханні двома способами. По-перше, ви можете спостерігати, як ваш тулуб розширюється і стискається. Або ж ви можете відчути відчуття дихання в ніздрях з кожним вдихом і видихом.  Коли ваш фокус на диханні буде стабільним, ви можете переключитися на помічання думок, емоцій, відчуттів і звуків, коли вони з’являються і зникають у вашій свідомості.

5. Помічайте, коли ваш розум блукає, а це обов’язково станеться. Не будьте суворі до себе, коли ваш розум відволікається – просто відзначте, куди він відійшов, а потім м’яко поверніть свою увагу на дихання.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.