Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Чи зобов’язана я любити матір? Чому я звинувачую себе у всіх сварках з батьками?

Іноді, здавалось би, найближчі люди, можуть ранити нас найбільше. Сьогодні консультанти Teenergizer відповідали на питання підлітків про стосунки з родичами!

Мої рідні кажуть, що я егоїстична. Чому тепер я звинувачую себе у всіх сварках з батьками?

Відповіла консультантка Хома Вікторія:

Інколи батьки можуть використовувати такі звинувачення чи маніпуляції, щоб викликати у своїх дітей почуття провини. Часто це супроводжується маніпуляцією типу “Я тобі своє життя присвятив/ла, я тобі все купляю, а тобі ще щось не так”. Це може відбуватися через консервативні погляди, що формувалися та пропагувалися ще в СРСР, де комфортне середовище для росту та розвитку дитини – це лише матеріальний добробут. Про моральний та психологічний стан тоді навіть не задумувалися. Яка може бути депресія, якщо у тебе здорова сім’я і є хліб на столі, чи не так?

Такі погляди важко викорінити, адже наші батьки виховувалися так багато років. Тому коли дитина думає про своє психологічний добробут, хоче любові та уваги, хоче бути почутою, а батьки в той час думають про те, як забезпечити дитині безтурботне майбутнє, стаються непорозуміння та конфлікти.

У сварках взагалі немає одного винного, адже там залучені кілька сторін, які активно беруть у цьому участь. Інколи ми просто відстоюємо свою думку, і це нормально.

Конфлікти, зазвичай, – велика частина підліткового життя, адже тоді формується світогляд, молода людина хоче відстояти свою точку зору та знайти себе. Тому не варто звинувачувати себе, а пробувати налагодити їх, працювати над стосунками і робити їх здоровішими.

Я не дуже люблю свою старшу сестру. Вона мене вибішує, бʼє і т.д. Може це зі мною щось не так?

Відповіла консультантка Савіцька Анастасія:

Нам важко любити людей, що нас не поважають та погано відносяться. Насправді любов до родичів досить умовна. Тому це ваше право любити когось чи ні, і якщо людина цього не заслуговує, то змушувати себе точно не треба.

Я зобов’язана любити матір, хоч і часто сварки з нею можуть закінчитися синцями? Я погана?

Відповіла консультантка Хома Вікторія:

Почуття образи, навіть на своїх батьків, не робить людину поганою. Кожна особистість має свої почуття та емоції, і це нормально дозволяти собі відчувати їх. Через постійні сварки, а тим паче синці, образа затьмарює всі інші почуття і може бути сильнішою за любов. Ніхто не зобовʼязаний любити своїх кривдників та приховувати свої справжні почуття. Абсолютно нормально бажати уникнути тої ситуації, де тобі погано. Постійні сварки можуть створювати напругу, неспокій та негативні емоції, дитина може відчувати розчарування, образу, почуття незахищеності або навіть відчуження. Такі почуття можуть призвести до віддалення від матері, і зв’язок між вами може стати менш близьким. Тому не варто звинувачувати себе у відсутності любові, це не зобовʼязання, і ніхто не має змушувати себе любити.

 

Якщо в тебе є особисті питання чи переживання, ти завжди можеш звернутися до нас за безкоштовною психологічною підтримкою!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.