Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

“Мене звільнили через те, що у мене ВІЛ” – історія Лізи

Оновлено

Лізі — 20 років. У 16 вона відкрила свій ВІЛ-позитивний статус і відтоді відкрито говорить про це. Нещодавно дівчина успішно проходила стажування в одному із зоомагазинів столиці, поки не розповіла про свій статус колезі. Результатом цього стало звільнення через «можливі ризики для колективу».

«Я ніколи не переживала подібний досвід. На мою адресу лунали дуже дивні теорії на кшталт.”а якщо ти поріжешся упаковкою з-під корму і піде кров?”. Я намагалась пояснити, що я “безпечна”, але на наступний день отримала повідомлення, що мене там більше не хочуть бачити».

Медична база

Якщо людина приймає антиретровірусну терапію, вона не передасть ВІЛ взагалі. АРВ-терапія пригнічує вірус настільки, що він не передасться навіть при незахищеному сексі за умови, що вірусне навантаження — невизначуване (проте користуватися презервативами все одно обов’язково, ВІЛ — не єдина хвороба).

Правові норми

Важливо відзначити, що дискримінація на підставі стану здоров’я є грубим порушенням законів та прав людини. Згідно зі статтею 2-1 Кодексу законів про працю України, будь-яка форма дискримінації у сфері праці на підставі стану здоров’я заборонена. Також, Закон України “Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ” від 12.12.1991 р. № 1972-XII гарантує права та захист цієї категорії громадян.

Згідно зі статтею 2-1 Кодексу законів про працю України, будь-яка форма дискримінації у сфері праці на підставі
стану здоров’я заборонена.

«Випадки дискримінації, як у ситуації Лізи, підкреслюють необхідність невідкладних заходів для реалізації ідеї рівних прав для всіх. В умовах війни, нам необхідно зберігати єдність. Дискримінація — не менш небезпечний ворог всередині країни», — поділилась Яна Панфілова..

Люди з ВІЛ+ статусом могли б згадувати про хворобу лише тоді, коли потрібно прийняти терапію. А не тоді, коли їх звільняють з роботи. Не тоді, коли бояться, що хтось випадково дізнається про статус і розповість іншими. ВІЛ не передається під час робочих процесів, відвідування кіно або гри на приставці. Він не передається під час вечері з друзями або мітингів з колегами. Він не передається через дружбу, спілкування чи обійми.

ВІЛ-статус не визначає особистість. Це одна з особливостей, яка, на жаль, іноді може визначати життєвий шлях для людини. І справа не в самій хворобі, а в тому, як суспільство може реагувати на людину, яка не просто не може заразити вірусом, але і часто приділятиме особливу увагу своєму здоров’ю та здоров’ю близьких!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.