Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Як витіснити селфхарм зі свого життя

Оновлено

Консультантка  Teenergizer Демченко Єлизавета відповідала на питанння:

“Не можу витіснити селфхарм зі свого життя. Я знаю, що він не полегшує стан, але…”

Варто усвідомити, що за допомогою селфхарму ти перемикаєш свою увагу з психологічного болю на фізичний. Таким чином ти не розв’язуєш проблему, а борешся з наслідками.

Спробуй прослідкувати, в яких саме ситуаціях у тебе виникає думка зробити самопошкодження: це можуть бути сварки з близькими для тебе людьми, чи коли ти згадуєш якісь неприємні ситуації з минулого і тд. Саме з цим потрібно працювати та вчитись правильно реагувати на емоційно складні ситуації.

Для цього потрібна психотерапія, а можливо й психотерапевт, адже це може бути одним із проявів депресії чи інших психічних розладів.

Але ти можеш самостійно почати працювати над цим. Важливо навчитись “ловити” себе як тільки з’явилась думка про самопошкодження і робити щось більш безпечне для себе. Наприклад, умитись холодною водою або провести льодом по шкірі (це буде так само неприємно, але фізично тобі не нашкодить), або ж можеш надіти собі на руку канцелярську резинку і використовувати її (до речі, саме таким способом користувалась Ру із серіалу “Ейфорія”).

Отже, тепер ти знаєш більш безпечні способи перемикання з психологічного стану на фізичний, але це все одно не вирішує першопричину, з цим обов’язково варто звернутись до психотерапевта.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.