Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Гетеронормативність: чому це не ок

Оновлено

Гетеронормативність — це припущення, що всі люди є гетеросексуалами. Це ідея про те, що романтичні та сексуальні стосунки завжди існують між одним чоловіком і однією жінкою. Гетеронормативність припускає, що гетеросексуальність — це сексуальна орієнтація за замовчуванням і єдиний нормальний або природний спосіб вираження сексуальності та потягу.

Приклади гетеронормативності

Гетеронормативність проявляється у багатьох різних формах. Ось кілька прикладів того, як це відбувається:

Квір як “невизначеність”

Коли люди, які ідентифікують себе як ЛГБТ+, роблять камінг-аут, їм іноді кажуть, що вони проходять через певний етап. Люди можуть вважати, що вони не зовсім впевнені в собі чи своїй сексуальності. Ідея про те, що будь-які сексуальні уподобання, які не є гетеросексуальними, можуть бути фазою, є гетеронормативною, оскільки передбачає, що всі люди є гетеросексуалами, а всі, хто не є ними, просто заплуталися.

Вплив гетеронормативності

Ідея про те, що бути гетеросексуалом — це єдиний нормальний спосіб помістити людей у певні рамки — і виключити тих, хто в неї не вписується, є проблематичною з кількох різних причин.

Це гомофобія

Коли люди бачать лише приклади гетеросексуальних пар, це сприяє поширенню ідеї про те, що є щось ненормальне в тому, щоб не бути гетеросексуалом. Насправді еквіваленти одностатевих стосунків існують у всьому біологічному світі, і це не є чимось ненормальним. Це природна частина життя.

Однак, показуючи лише гетеросексуальні пари як норму, ми даємо зрозуміти, що це ненормально — відчувати потяг до людей своєї або схожої статі. Це також дає зрозуміти, що таких людей не існує, що абсолютно не відповідає дійсності. Це гомофобне повідомлення, яке емоційно травмує людей з будь-якою сексуальною та романтичною ідентичністю, окрім гетеросексуальної.

На жаль, гомофобія також може призвести до фізичного насильства. Існує багато випадків фізичних нападів і навіть вбивств людей, які не вписуються в гендерні норми, особливо трансгендерних жінок.

Сприяє погіршенню психічного здоров’я

Для ЛГБТ+ підлітків різниця між сім’єю, яка приймає їх такими, якими вони є, і сім’єю, яка цього не робить, може бути питанням життя і смерті. Багато досліджень показують, наскільки важливим для емоційного благополуччя є прийняття сім’єю та суспільством, і як підвищується ризик депресії та суїциду в ситуаціях, коли дитина не відчуває, що її приймають.

Окрім рівного ставлення до дитини з боку однолітків і сім’ї, життєво важливим для психічного здоров’я є також репрезентація в суспільстві. Коли люди бачать себе представленими у своїй культурі, вони відчувають, що є її частиною. Коли ж люди бачать лише гетеронормативні приклади інтимних стосунків, це може спричинити боротьбу за почуття приналежності та додаткові проблеми з психічним здоров’ям.

Це призводить до знущань

Знущання з ЛГБТ+ дітей часто завдають значної шкоди їхньому емоційному здоров’ю. Коли все, що бачать діти, — це зображення гетеросексуальних людей, це призводить до того, що вони помилково вважають, ніби з дітьми, які не вписуються в цю схему, щось не так.

Гетеронормативність заохочує булінг, оскільки пропагує особливе, специфічне бачення того, як люди повинні виглядати, поводитися і думати, і робить мішенню будь-яку людину, яка не вписується в ці рамки.

Вона заохочує дискримінацію

Те, як гетеронормативність заохочує дискримінацію, дуже схоже на те, як вона сприяє булінгу. Складаючи у дорослих враження, що будь-хто, хто не є гетеросексуалом чи бісексуалом, є ненормальним, вони налаштовують себе на те, що їм буде важче рухатися вперед у житті. Це охоплює все — від відмови в просуванні по службі до отримання неякісної медичної допомоги, що є основними проблемами, з якими стикаються ЛГБТ+ люди.

Якщо ти хочеш поговорити про свої переживання, відкртится, виговоритися, пам’ятай, що ми завжди поруч! Ти можеш звернутися за безкоштовною психологічною консультацією на сайті teenergizer.org.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.