Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

ЛГБТ-герої в українській культурі

Оновлено

Ймовірно, ЛГБТ-герої в українській культурі були завжди. Проте чи мали вони можливість безпечно та без наслідків відкривати свою ідентичність? Звісно, ні! Ба більше, чи мали вони можливість чесно її усвідомити та прийняти? Навряд! Парадоксально, але в сучасних гомосексуальних та небінарних осіб таких можливостей не набагато більше. Мета TEENERGIZER — дати таку можливість кожному, хто її потребує. Прокласти шлях крізь стереотипи та ксенофобію до чесного сприйняття себе. Через психологічні консультації «рівний-рівному» показати, що, навіть відрізняючись, можна бути реалізованою, ефективною, успішною людиною. Бо такі герої вже є в сучасній українській культурі!

Фото: instagram.com/melovin_official

Музика

Мабуть, найпершою на цьому шляху була травесті-діва Монро. Співачка, акторка, телеведуча, яка першою почала назагал транслювати естетику травесті шоу та бурлеску. Ще один відомий герой — MELOVIN. Співак, учасник та фіналіст Євробачення, він зробив камінг-аут прямо під час виступу на Atlas Weekend. Проте сенсаційність — не обов’язковий атрибут камінг-ауту. І цінність консультування «рівний-рівному» в тому, щоб знайти найкомфортніший шлях визнання власної історії, а не повторювати за кимось.

Кіно та театр

Найвідоміший відкритий український ЛГБТ-актор — Олександр Піскунов. Він зіграв у фільмах «Козаки», «Крути 1918», серіалі «І будуть люди». А камінг-аут зробив, написавши допис в Instagram.

У своїй бісексуальності також зізналась українська акторка та модель Вікторія Маремуха, зірка серіалу «Київ вдень та вночі» й фіналістка шоу «Супермодель по-українськи. 2 сезон».

Фото: instagram.com/vicky_mare

Художнє мистецтво (живопис, фото)

Найпершим українським квір-митцем одноголосно називають Анатолія Бєлова — фотографа, художника, музиканта. Своїми роботами він прагне зробити українську ЛГБТК спільноту видимою. Картини автора знаходяться в колекціях музеїв Art Collection Deutshe Telekom, Queer Archives Institute, MOCAK.

Антон Шебетко — ще один український митець-представник ЛГБТ-спільноти. Виставляється у Німеччині та Україні, має публікації у Vice та Calvert Journal. Автор гучного проєкту «Ми були тут», присвяченого ЛГБТ-персонам, які брали участь в АТО.

Література

Серед українських літераторів відкритих ЛГБТ-діячів немає. Проте гомосексуальні та квір-герої почали з’являтись в роботах письменників, що не належать до ЛГБТ-спільноти, але підтримують її. Зустріти їх можна тут:

  • М. Козлова — «Арборетум»;
  • Л. Денисенко — «Кавовий присмак кориці», «Майя та її мами»;
  • К. Бабкіна — «Соня», «Лілу після тебе»;
  • Ю. Ярема — «Тепло його долонь»;
  • І. Карпа — «Добрі новини з Аральського моря»;
  • А. Малігон — «Навчи її робити це»;
  • К. Малко — «Нижче»;
  • Т. Малярчук — «Цвєтка і її я».

Наведений перелік не можна назвати вичерпним списком українських митців ЛГБТ — це скоріше добірка найуспішніших та найяскравіших. Але вона доводить, що таким можна залишатись навіть після публічного визнання своєї гендерної ідентичності чи сексуальної орієнтації. Та перш за все її потрібно знайти та прийняти. І зробити це можна на наших консультаціях: в безплатному анонімному просторі, у власному темпі.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.